Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει άλλες «ισορροπίες» εντός ΕΕ

Τις ανισότιμες σχέσεις, στο πλαίσιο των διακρατικών ιμπεριαλιστικών ενώσεων, όπου τα ισχυρότερα κράτη δίνουν τον τόνο των εξελίξεων και αστικές τάξεις σαν της Ελλάδας ψάχνονται πώς θα αναβαθμίσουν τη θέση τους στους σφοδρούς ενδοαστικούς ανταγωνισμούς, αλλά και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αναζήτηση διαφορετικού μείγματος πολιτικής διαχείρισης στην Ευρωζώνη, σκιαγράφησε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου. Εδειξε να ποντάρει σε αναβάθμιση του ρόλου της Γαλλίας έναντι της Γερμανίας, κάλεσε δε τα γαλλικά μονοπώλια για επενδύσεις στην Ελλάδα, πιστοποιώντας ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις θα συνεχίσουν τα μνημόνια διαρκείας που έχουν αποφασιστεί κεντρικά στην ΕΕ σε βάρος των λαών.

Υποστηρίζοντας αρχικά ότι «στην Ελλάδα κρίνεται το μέλλον και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της Ευρωζώνης. Και η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, της Ελλάδας γενικότερα, είναι ένα στοίχημα πανευρωπαϊκό, από το οποίο εξαρτάται και η αξιοπιστία και η δυνατότητα επιβίωσης της Ευρώπης», πρόσθεσε ότι η ΕΕ, συνολικά η Ευρώπη, «μικραίνει ως παγκόσμιος παίχτης και έχει να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα, δημοσιονομικά, αναπτυξιακά, δημογραφικά».

Παρακάτω, μίλησε για μια αίσθηση που υπάρχει στους ψηφοφόρους μπρος στις ευρωεκλογές ότι η ΕΕ «είναι ταυτισμένη με τη λιτότητα, την κρίση και, εν πάση περιπτώσει, με ένα μοντέλο μονόπλευρο, ετεροβαρές, που κανοναρχείται κυρίως από τη Γερμανία, και για αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία ο ρόλος της Γαλλικής Δημοκρατίας (...) γιατί οι εσωτερικές ισορροπίες στην ΕΕ είναι ισορροπίες στον άξονα Βερολίνο - Παρίσι. Και όταν ο άξονας αυτός είναι διαταραγμένος και δεν επιτρέπει να διαδραματίζεται ένας ισότιμος ρόλος στη λήψη των αποφάσεων, αυτό μας επηρεάζει όλους, ιδίως επηρεάζει τον Ευρωπαϊκό Νότο που είναι το μεγάλο θέμα αυτού του εξαμήνου, το μεγάλο θέμα της αφήγησης για την Ευρώπη που πρέπει να παρουσιάσουμε».

Ο άξονας, οι ...ρόλοι και ο διάλογος με τις ΗΠΑ

Πρόσθεσε ότι «εναλλακτική πρόταση για την Ευρώπη, δεν συγκροτείται εάν η Γαλλία δεν παίξει έναν καθοριστικό ρόλο και αν δεν ανασυγκροτηθεί ο εσωτερικός ευρωπαϊκός συσχετισμός δυνάμεων και αν δεν λειτουργήσει πραγματικά ο άξονας ανάμεσα στο Βερολίνο και το Παρίσι, ο άξονας στα θέματα οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Γιατί, στα θέματα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλεια και Αμυνας είναι και ο γαλλικός ρόλος πάρα πολύ σημαντικός (...) όπως είναι και ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά, βλέπετε, το σημαντικότερο στοιχείο εθνικής ισχύος στις μέρες μας είναι η οικονομία και η δυνατότητα να παίζεις ρόλο στη διαμόρφωση της νομισματικής, της χρηματοπιστωτικής και, εν τέλει, της οικονομικής πολιτικής».

Παράλληλα, κάλεσε τους Γάλλους να επενδύσουν εδώ, λέγοντας ότι «είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γαλλίας που έχει τεράστια περιθώρια να είναι ένας πολύ πιο δυνατός παίκτης στην Ελλάδα ως άμεσος ξένος επενδυτής. Οπως είναι και μια ευκαιρία επανόδου στο χρηματοοικονομικό τομέα, μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση και την ανασυγκρότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, στο οποίο η γαλλική παρουσία ήταν πάρα πολύ έντονη».

Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί και θα τηρεί τις όποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει. «Δε θέλουμε να φύγουμε από καμία κοινή ευρωπαϊκή εποπτεία», είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας, μάλιστα, για «μια πολυμερή ευρωπαϊκή εποπτεία, η οποία αφορά όλες τις χώρες» επιβεβαίωσε ότι από 1/1/2014 ξεκίνησε η μόνιμη επιτήρηση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, με μνημόνια διαρκείας σε βάρος των λαών.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει την «οικονομική διακυβέρνηση» και την «τραπεζική ένωση», «ζητήματα που ανοίγουν και πολύ έντονο διάλογο και μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ», ζητήματα που πυροδοτούν σοβαρές ενδοϊμπεριαλιστικές εντάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ