Πέμπτη 30 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΣΕΙΣΜΟΣ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για άμεση λήψη μέτρων

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα και καλεί στις 10.30 το πρωί σήμερα έξω από την Περιφέρεια

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας προχωρούν στις 10.30 το πρωί σήμερα στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία), σε μια πρώτη δράση, κάτοικοι και φορείς της Κεφαλονιάς με την Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε προχτές σε σύσκεψη που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων προστασίας κι ανακούφισης των σεισμοπλήκτων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λαϊκές Επιτροπές, οι Ενώσεις Γονέων Αργοστολίου και Λειβαθούς, δεκάδες Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Μαθητικών Συμβουλίων από σχολεία του Νομού, οι Σύλλογοι Γυναικών της ΟΓΕ, σωματεία και συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα (ιδιωτικοί υπάλληλοι, οικοδόμοι κ.λπ.), δάσκαλοι και καθηγητές, το Σωματείο Εργαζομένων στην Περιφερειακή Διοίκηση, ο Ιατρικός Σύλλογος κι εργαζόμενοι της δομής ψυχικής υγείας «Μετάβαση».

Επιπρόσθετα χτες, κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους της Κεφαλονιάς να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή κινητοποίηση απηύθυνε η Γραμματεία Κεφαλονιάς της ΠΑΣΕΒΕ, τονίζοντας ότι τα σωματεία και οι φορείς πρέπει να πάρουν θέση.

Παράλληλα, έκτακτη κι άμεση συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Κεφαλονιά ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων. Το κατεπείγον της συνεδρίασης τεκμηριώνεται, όπως τονίζεται από τους περιφερειακούς συμβούλους, από τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί τα περισσότερα σπίτια του Ληξουρίου και των χωριών της Παλικής, καθώς και δημόσιες υποδομές, και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς. Οσα έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι ανεπαρκή, τονίζεται.

Τέλος, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδος (ΑΣΓΜΕ) εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στους δοκιμαζόμενους από το σεισμό γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς και σ' όλες τις λαϊκές οικογένειες της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «από το 2001 εξαγγέλθηκε προσεισμικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων, με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου το Μάη του 2006. Από τα 14.500 περίπου σχολικά κτίρια μέχρι σήμερα έχουν ελεγχτεί τα 5.042, δηλαδή το 1/3 αυτών! Ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον ΟΣΚ - απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση στη Βουλή το Σεπτέμβρη του 2013 - είχαν ελεγχτεί όλα τα σχολεία σε Κεφαλονιά και Λευκάδα». Αναρωτιέται μάλιστα ποια ήταν τα πορίσματα αυτού του ελέγχου.

Από την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν σημειωθεί 23 μετασεισμοί με μέγεθος πάνω από 4 βαθμούς, περισσότεροι από 100 με μέγεθος πάνω από 3 κι εκατοντάδες μικρότεροι. Αξίζει ν' αναφερθεί ότι, κατά τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, «δεν αποκλείεται να έχουμε και σεισμούς της τάξης των 5 βαθμών, με περαιτέρω βλάβες σε κτίρια».

Εκτός από τους μετασεισμούς και την παντελή έλλειψη υποδομών, οι πληγέντες βρίσκονται μπροστά και στις κακές καιρικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι έλεγχοι των μηχανικών. Εκτός από το γηροκομείο και τις εργατικές κατοικίες, σύμφωνα με πληροφορίες, 7 σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα στην Παλική. Το κεντρικό Γυμνάσιο - Λύκειο, το Πετρίτσιο, είναι ακατάλληλο και για επισκευή. Επίσης 1.600 αιτήσεις υπάρχουν ήδη στο Δήμο Κεφαλληνίας για να γίνει έλεγχος για ζημιές σε σπίτια και οικοσκευές. Από αυτές τις αιτήσεις 290 είναι από κατοίκους των εργατικών κατοικιών και αναφέρονται σε δομικά προβλήματα. Επίσης υπάρχουν 40-50 αιτήσεις από μικρομαγαζάτορες για φθορές σε προϊόντα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ