Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Γενάρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11758

«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Για την ανάπτυξη της εργατικής λαϊκής πάλης ενάντια στην ΕΕ, για τις ευρωεκλογές

ΣΕΛ.  4
ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ
Οι όρκοι στην ανταγωνιστικότητα στρώνουν «κόκκινα χαλιά» στην αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  7

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των αγροτών

Κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και απευθύνεται στον πρωθυπουργό

Motion Team

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτών, που βλέπει κάθε χρόνο το εισόδημα να μειώνεται δραστικά και να αντιμετωπίζει θέμα επιβίωσης, από τη μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής, τη μείωση τιμών παραγωγού από τους εμποροβιομήχανους, από τα χαράτσια και τους φόρους - φωτιά της κυβέρνησης.

Οι αγρότες σέρνονται σε δίκες όπου τους επιβάλλονται ποινές για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις και για τα χρέη τους. Τα λεφτά που μαζεύονται από τη φτωχολογιά θα κατευθυνθούν σε τραπεζίτες, βιομηχάνους, μεγαλεμπόρους, εφοπλιστές, για τους οποίους θεσπίζονται νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια.

Η ρύθμιση για «κόκκινα χρέη» αφορά ένα μικρό ποσοστό των αγροτών, ευνοεί το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας και όχι την αγροτιά.

Προωθούνται το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, που σπρώχνεται στην ανεργία και εξαθλίωση, η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στους μεγάλους για να γίνουν ακόμη μεγαλύτεροι. Δηλαδή, να δημιουργηθούν αποκλειστικά μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, αυτό που προωθεί η ΚΑΠ της ΕΕ.

  • Κλιμακώνονται τις επόμενες μέρες οι κινητοποιήσεις των αγροτών, που ετοιμάζονται να βγουν στα μπλόκα.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δημοψηφίσματα και διλήμματα

Παλιότερες εποχές, που φραστικά σχήματα άλλαζαν πολιτική προέλευση ανάλογα με το ποιο από τα δύο κόμματα του δικομματισμού διεκδικούσε την αστική διακυβέρνηση ή ήταν κυβέρνηση, θυμίζουν τα όσα γράφονται το τελευταίο διάστημα σχετικά με την αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χτες, η «Αυγή» έγραψε: «Χαρακτήρα δημοψηφίσματος προσδίδει σε ευρωεκλογές - περιφερειακές ο ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές και τα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα στο σημερινό σημείο». «Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές - Νομιμοποίηση ή μη της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση θα είναι για τον Ευάγγελο Βενιζέλο το αποτέλεσμα της διπλής εκλογικής μάχης του Μαΐου και κυρίως οι ευρωεκλογές», έγραφαν πριν από μερικές μέρες άλλες εφημερίδες.

Χαρακτήρας «δημοψηφίσματος», όμως, για τι και για ποιον; Για το με ποιον τρόπο οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές οικογένειες θα στριμωχτούν έτσι κι αλλιώς ακόμα περισσότερο; Για το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα ενισχυθούν στη φάση της ανάκαμψης; Για το ποιοι κλάδοι θα χρηματοδοτηθούν; Για το ποιος θα εγγυηθεί τον ευρωμονόδρομο και τα μνημόνια διαρκείας; Για το ποιος θα διαχειριστεί τη φτώχεια και την εξαθλίωση; Για το ποιος θα ξεγελάσει τους εργαζόμενους ότι η δική του πρόταση θα φέρει τη λαϊκή ευημερία;

Με άλλα κριτήρια θα πρέπει η εργαζόμενοι να πάνε στις κάλπες το Μάη, αφού αυτά τα «δημοψηφίσματα» δεν τους αφορούν...

Με κριτήριο να τιμωρηθούν όλοι εκείνοι που με ψέματα, τρομοκρατία και σπέρνοντας αυταπάτες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και τώρα, προσπαθούν να πείσουν ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της Ευρώπης μέσα στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και την ΕΕ.

Με κριτήριο τη συγκρότηση ισχυρής εργατικής-λαϊκής αντιπολίτευσης, την αναγκαία ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, τη Λαϊκή Συμμαχία για πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στην ΕΕ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Με κριτήριο να δυναμώσει ο αγώνας για μια Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, της αξιοποίησης όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας με όλους τους λαούς, σε αντίθεση με τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της αδικίας.

Με κριτήριο να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ. Για να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία, να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων προς όφελός του.

Με αυτά τα κριτήρια θα πρέπει οι εργαζόμενοι να αξιοποιήσουν τις εκλογές του Μάη, απορρίπτοντας ψευτοδιλήμματα και ψευτοδημοψηφίσματα, συμβάλλοντας σε μια στροφή στο συσχετισμό προς όφελος του λαού, με ενίσχυση του ΚΚΕ.


ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ»
Με τα ΜΑΤ ξαναπροσπάθησε να σπάσει την απεργία

Με ΜΑΤ και αστυνομία επιχείρησε η εργοδοσία να σπάσει την απεργία στο εργοστάσιο «Παπουτσάνης» στη Ριτσώνα. Οι εργαζόμενοι του κλάδου, με πρωτοβουλία για συντονισμό που ανέλαβε η Πανελλαδική Ενωση Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων, παλεύουν για να ανακληθούν οι απολύσεις 6 συναδέλφων τους από την εταιρεία «Παπουτσάνης» και αντιστέκονται στα αντεργατικά μέτρα στα «σαπουνάδικα». Η απόφαση για απεργία πάρθηκε με Γενικές Συνελεύσεις στα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου, «ΕΛΑΪΣ», «ΛΕΒΕΡ», «ΜΙΝΕΡΒΑ», «Παπουτσάνης».


ΣΕΛ.  13


Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι «ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης»

ΣΕΛ.  11
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ
Σοβαρά τα προβλήματα του λαού της Κεφαλονιάς

ΣΕΛ.  19
ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στους απεργούς της «Coca - Cola»

ΣΕΛ.  13
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
Ζητούν φοιτητές για τζάμπα εργασία λόγω έλλειψης προσωπικού!

ΣΕΛ.  15
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Το κλείσιμο των εργοστασίων ζάχαρης ξεκληρίζει τους τευτλοπαραγωγούς

Οι επιλογές της ΕΕ, στο πλαίσιο της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), για την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης, που έχουν υπογραφεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις εναλλάξ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και υποστηρίχτηκαν από όλες τις δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, οδήγησαν σε συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, ξεκλήρισμα των αγροτών, κλείσιμο των εργοστασίων και απολύσεις εργαζομένων.


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ