Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Φεστιβάλ Λένιν»

«ΟΚΤΩΒΡΗΣ» (1925) του Σεργκέι Αϊζενστάιν
«ΟΚΤΩΒΡΗΣ» (1925) του Σεργκέι Αϊζενστάιν
Ψυχροπολεμική παράνοια και επικαιροποιημένο δόγμα του ΝΑΤΟ, αναβιώνουν ως επίσημη εκπροσώπηση της αμερικανικής βιομηχανίας οπτικοακουστικών εμπορευμάτων... Δίπλα η άλλη Αμερική, αληθινή, ανθρώπινη και σιωπηρά πληγωμένη από τη στυγνή πραγματικότητα... Αναδρομή και σε επανεκδόσεις απ' το παρελθόν που, τι να κάνουμε, αποδεικνύεται ασύγκριτα πιο πρωτοποριακό και μοντέρνο!

«ΤΖΑΚ ΡΑΪΑΝ: Η ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ» (2013). Ο «Σαιξπηρικός» Κένεθ Μπράνα σκηνοθετεί τον πράκτορα της CIA που γεννήθηκε στα μπεστ σέλερ του Τομ Κλάνσι και, αφού κατατρόπωσε IRA, KGB, κ.λπ. κακά, ανταμείφθηκε με διευθυντικό πόστο στη CIA και το προεδρικό αξίωμα των ΗΠΑ. Το πόνημα δεν έχει ρίζες λογοτεχνικές, αλλά σενάριο πρωτότυπο που θυμίζει κάδο απολιθωμένων ψυχροπολεμικών κλισέ για τον «νέας πνοής» Ράιαν.

Πρεμιέρα και για την «ΚΛΕΦΤΡΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ» (2013), κινηματογραφική μεταφορά μυθιστορήματος του Ζούσακ. Σκηνοθέτης ο Μπράιαν Πέρσιβαλ, του τηλεοπτικού «Πύργου του Ντάουντον». Γερμανική οπτική στην περίοδο του ναζισμού, γλυκερά περιγραφική, ανίκανη να καθηλώσει. Επίκεντρο η Λίζελ και η αγάπη της για βιβλία και διάβασμα, κόκκινη γραμμή στην αφήγηση, τη χωρίς επίκεντρο ενδιαφέροντος.

Πρεμιέρα για την ασπρόμαυρη «ΝΕΜΠΡΑΣΚΑ» (2013), 6ο φιλμ του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν. Παρασύρει και συγκινεί, με στίγμα βαθιάς κατάθλιψης από τον υπαρκτό καπιταλισμό και τις κρίσεις του, ίσως η καλύτερη ταινία του Πέιν. Μικρή, με σοβαρό λόγο ύπαρξης, μελαγχολική, με ουσιαστική ανθρωπιά, βαθιά αμερικάνικη και απελπιστικά οικουμενική.

Αρχίζει απόψε στην Ταινιοθήκη το αξιολογότατο αφιέρωμα στο συνολικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με σχολιασμό φιλτραρισμένο από το βλέμμα νέων καλλιτεχνών. «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος με τα μάτια των νέων» ο τίτλος του αφιερώματος, 23 - 29/1. Επικοινωνήστε με την Ταινιοθήκη (210 3612.046) για αναλυτικό πρόγραμμα, κρατήσεις, κ.λπ.

Την ίδια περίοδο, 23 - 29/1, η «New Star», τιμώντας τα 90 χρόνια από το θάνατο του Βλαντίμιρ Ιλιτς Ουλιάνοφ, του Λένιν, διοργανώνει «Φεστιβάλ ΛΕΝΙΝ» στους κινηματογράφους TITANIA CINEMAX (210 3811.147) και «Αλεξάνδρα» (210 9512.624). Θα προβληθούν 9 συνολικά, άκρως ενδιαφέρουσες σοβιετικές ταινίες, μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, έργα σπουδαίων Σοβιετικών κινηματογραφιστών.

«ΟΚΤΩΒΡΗΣ» (1925, 59') του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Γυρίστηκε κατά παραγγελία της Σοβιετικής Κυβέρνησης για τα 10 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917. Η ταινία στέκεται σε κρίσιμες καμπές της πορείας προς την επανάσταση, με αιχμή την επιστροφή του Λένιν από την εξορία.

«ΤΡΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΕΝΙΝ» (1934, 59'). Σε σκηνοθεσία Ντζίγκα Βερτόφ, η ταινία είναι το πρώτο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, όπου οπτικό και ακουστικό μέρος δε λειτουργούν αυτόνομα αλλά συμπληρωματικά. Ετσι γεννιέται, από τη διαρκή αλληλεπίδραση φωτογράμματος και εικόνας, ένα τρίτο έργο, μοναδικό στην ιστορία του κινηματογράφου.

«Ο ΛΕΝΙΝ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ» (1937, 93'). Μυθοπλασία σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Ρομ. Πρώτη σοβιετική ταινία αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στον ηγέτη της Επανάστασης. Δείχνει τον Λένιν στη φρενίτιδα της Επανάστασης και ταυτόχρονα μέσα στην απλότητα της καθημερινής του ζωής.

«ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΙΛΙΤΣ ΛΕΝΙΝ» (1955, 65'). Συναρπαστική βιογραφία του Λένιν. Τα παιδικά του χρόνια, οι σπουδές, ο επαναστατικός αγώνας και ο θάνατός του, το 1924. Οι σκηνοθέτες Β. Μπελιάεφ και Μ. Σλαβίνσκαγια χρησιμοποίησαν σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες από το κεντρικό αρχείο του Κρατικού Κέντρου Κινηματογραφίας και Ραδιοφωνίας.

«Β. Ι. ΛΕΝΙΝ, ΣΕΛΙΔΕΣ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΟΥΣ ΖΩΗΣ» (1958, 30'). Ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από την Σ. Πουμπιάνσκαγια. Σπάνιες σκηνές με ηχογραφημένη τη φωνή του Λένιν από την περίοδο του Εθνικού Πολέμου, 1921. Το πρώτο Σύνταγμα του Σοβιετικού Κράτους, τα δύσκολα χρόνια της αποκατάστασης, το Σχέδιο Ηλεκτροδότησης όλης της χώρας, η ανάπτυξη της επιστήμης, οι εργασίες και η απόπειρα δολοφονίας του Λένιν το 1918 και, τέλος, η Συμφωνία για την ίδρυση της Σοβιετικής Ενωσης.

«Ο ΛΕΝΙΝ ΖΕΙ, ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ» (1969, 27'). Σκηνοθετούν την περίοδο της ζωής του Λένιν από το 1918 έως το 1921 ο Μιχαήλ Ρομ και η Μ. Σλαβίνσκαγια. Προβάλλεται σε αποκαταστημένη κόπια του 1990.

«Ο ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ» (1980, 58'). Ταινία σε σενάριο - σκηνοθεσία Λ. Κρίστη, για την εφαρμογή των ιδεών του Λένιν στη σύγχρονη ζωή των πολιτών της Σοβιετικής Ενωσης. Χρησιμοποιήθηκαν ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από το Κρατικό Αρχείο Κινηματογράφου, το Μουσείο της Επανάστασης, και το Κρατικό Αρχείο του Λένινγκραντ.

«ΤΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΟΣΤΟ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ, Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1917». (1982, 48'). Σε σκηνοθεσία Ι. Βεσσαράμποβ, το φιλμ εστιάζει στην προσφορά του Λένιν στην Επανάσταση του 1917 και στην ίδρυση του Σοβιετικού Κράτους. Χρησιμοποιήθηκαν φωτογραφίες και ντοκουμέντα από το Κεντρικό Αρχείο Ινστιτούτου Μαρξ και Λένιν.

«Β. Ι. ΛΕΝΙΝ» (1983, 20'). Βιογραφική ταινία σε σκηνοθεσία Α. Ζενιάκιν για την κληρονομιά του Λένιν στη μνήμη του λαού. Γυρίστηκε σε μουσεία, σπίτια και γνωστά μέρη όπου έζησε ο Λένιν και χρησιμοποιήθηκαν ιστορικά ντοκιμαντέρ και φωτογραφικό υλικό από το κεντρικό Κρατικό Αρχείο.

Στις ίδιες αίθουσες προβάλλεται το αριστούργημα του Αλεξάντρ Μεντβέντκιν "ΕΥΤΥΧΙΑ" (1934) - στην σοβιετική αυτή ταινία θα αναφερθούμε αύριο...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ