Associated Press |
Ο Ν.Ράμσφελντ μιλώντας στους δημοσιογράφους |
Σιγά - σιγά ξεδιπλώνεται το «όραμα» της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπό τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κυρίως όσον αφορά στο πώς βλέπουν το μέλλον του πλανήτη ή καλύτερα το πώς θα ήθελαν οι ίδιοι οι Αμερικανοί ιθύνοντες να κυβερνούν τον πλανήτη. Αν και οι ενδείξεις και το μοτίβο είχε από την πρώτη ημέρα τεθεί, οι λεπτομέρειες απλώς αποσαφηνίζουν ότι πυρήνας θα είναι το πολύκροτο σχέδιο «υιός του πολέμου των άστρων» και το κυριότερο διευκρινίζουν ότι ο πλανήτης θα τεθεί υπό «αιχμαλωσία».
Τη στιγμή που οι απεσταλμένοι του Αμερικανού Προέδρου ετοιμάζουν πυρετωδώς τις βαλίτσες τους για να διασχίσουν την υδρόγειο, προκειμένου να αρχίσουν τις διαβουλεύσεις και στα τέσσερα σημεία τις υφηλίου, όσον αφορά το σχέδιο του «υιού του πολέμου των άστρων», ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ, Ράμσφελντ, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ», ετοιμάζει, εκτός από τις δημόσιες εμφανίσεις του από κοινού με την υπουργό Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, ώστε να πείσουν τον αμερικανικό λαό για την αναγκαιότητα της υλοποίησης του σχεδίου αντιπυραυλικής άμυνας, ένα ακόμη σχέδιο: την αναθεώρηση της αμερικανικής αμυντικής πολιτικής.
Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» το σχέδιο προβλέπει την εγκατάλειψη της αρχής ότι οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ικανές να «μάχονται ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα», και θα ανακοινωθεί επισήμως στις 25 Μάη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Τζορτζ Μπους στη Ναυτική Ακαδημία της Ανάπολις. Πυρήνας της μεταρρύθμισης αυτής, που είναι η πλέον φιλόδοξη εδώ και δέκα χρόνια, είναι η στροφή της προσοχής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων από την Ευρώπη προς την Ανατολική Ασία. Η προετοιμασία των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι λιγότερο εστιασμένη σε έναν συμβατικό πόλεμο και περισσότερο στην επίλυση σύνθετων κρίσεων όπως η υπεράσπιση της Ταϊβάν ενάντια στον κινεζικό αποκλεισμό, αλλά και η διαφύλαξη των Στενών του Ορμούζ στην είσοδο του Κόλπου. Προκειμένου να είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις, το Πεντάγωνο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών και να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση των οπλικών συστημάτων και της ικανότητας των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να αντιμάχονται τη διάδοση των πυραύλων σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, γεγονός που θα σημάνει και τη σταδιακή αλλά γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Οσο για την αντιπυραυλική άμυνα, ένα ακόμη σχέδιο εκτελέσεως Ράμσφελντ: «Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να κάθονται και να παραπονούνται σιγοψιθυρίζοντας στο βάθος. Θα πρέπει να σηκωθούν και να αναμειχθούν», θα τονίσει το πρώην εξέχον στέλεχος της κυβέρνησης Κλίντον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» δίνοντας με αυτό το χαρακτηριστικό τρόπο τον τόνο για την εβδομάδα που έρχεται όπου και το θέμα του «Εθνικού Αντιπυραυλικού Συστήματος των ΗΠΑ»-(NMD) θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις ανά τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεδομένης της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει αμερικανική αντιπροσωπεία ειδική για διαβουλεύσεις επί τους ζητήματος του NMD, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Πολ Ουόλφοβιτς.
Μέχρι στιγμής, παρά τις εκπεφρασμένες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού αμφισβητήσεις για τη δυνατότητα υλοποίησης και κυρίως αποτελεσματικότητας, λόγω τεχνολογικών δυσχερειών, της αντιπυραυλικής ασπίδας καθώς και τις ανησυχίες για μια επανέναρξη της κούρσας των εξοπλισμών, καμία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη και κανένα μέλος του ΝΑΤΟ στη γηραιά ήπειρο δεν έχει δημοσίως καταδικάσει ή απορρίψει το σχέδιο NMD, που ανακοινώθηκε επισήμως από τον Πρόεδρο Μπους, μόλις την προηγούμενη Τρίτη. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να πάρουν θέση πριν είναι αργά», τονίζει κάπως εκβιαστικά ο Χόλμπρουκ γιατί, όπως εκτιμά: «Εάν οι Ευρωπαίοι δεν το πράξουν, οι Αμερικανοί θα αποφασίσουν γι' αυτούς και τότε οι Ευρωπαίοι δε θα έχουν κανένα άλλον να κατηγορήσουν παρά τον εαυτό τους».
Αν κανείς εκ των Ευρωπαίων, είτε πολιτικών είτε κατοίκων πιστέψει ότι το πρόγραμμα δεν τον αφορά, μάλλον λανθάνει, αφού η ανάπτυξη του δικτύου αφορά όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους την Τουρκία και την Ελλάδα. Τη συμμετοχή της Τουρκίας στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος θα συζητήσει στην Αγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, που αναμένεται τις επόμενες ημέρες στην τουρκική πρωτεύουσα. Η Τουρκία δεν έχει ακόμα εκφράσει επισήμως τη στάση της για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Αγκυρα προσεγγίζει θετικά την ιδέα. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι το 75% των τουρκικών εδαφών βρίσκεται εκτεθειμένο σε πιθανές πυραυλικές επιθέσεις από το Ιράκ και το Ιράν και τη Συρία, αφού φέρονται ότι προωθούν την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων, πράγμα που σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές καθιστά απαραίτητη την ένταξη της Τουρκίας στη σφαίρα της αντιπυραυλικής προστασίας για την οποία συζητούν οι ΗΠΑ.