Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σταδιακή αποκατάσταση κάποιας ηρεμίας

ΜΑΝΙΛΑ.-

Αποσύρονται, σταδιακά, μεγάλα τμήματα των στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, μετά από την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση εξέγερσης» από την Πρόεδρο Γκλόρια Αρόγιο, την περασμένη Τρίτη, ενώ ο εκπρόσωπός της, Ριγκομπέρτο Τιγκλάο, ανακοίνωσε τη σταδιακή μείωση και των δυνάμεων της αστυνομίας.

Η Πρόεδρος ήρε, την Κυριακή, την κήρυξη αυτή και ευχαρίστησε το σύνολο των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας και ιδιαίτερα τους 3.000 στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί, με την υποστήριξη ελικοπτέρων και τεθωρακισμένων, στην περίμετρο του Προεδρικού Μεγάρου, «σώζοντας την ηγεσία της χώρας από πολύ άσχημες στιγμές», όταν οι χιλιάδες υποστηρικτές του προκατόχου της, Ζόζεφ Εστράντα, προσπαθούσαν να το καταλάβουν. Στο προεδρικό μέγαρο, πάντως, παραμένουν σε επιφυλακή ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις.

Την ίδια στιγμή, το Ανώτατο Δικαστήριο, αποδεχόμενο σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, κάλεσε, επισήμως, την Πρόεδρο να δώσει, εντός δύο ημερών, ικανές εξηγήσεις για τις εκατοντάδες συλλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, τις ημέρες αυτές, χωρίς ένταλμα. Στην ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πάντως, αποφεύγεται η τοποθέτηση για την ύπαρξη ή όχι νομικού καθεστώτος και σοβαρής αιτιολογίας για την κήρυξη της χώρας σε «κατάσταση εξέγερσης». Η αντιπολίτευση, πάντως, επιμένει ότι η όλη επιχείρηση «αποτελεί ένα τέχνασμα χρησιμοποίησης εκτάκτων μέτρων, προκειμένου να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση, μέχρι τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές της ερχόμενης Δευτέρας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ