Τρίτη 8 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το «Παιδομάζωμα»... ταξιδεύει

Από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
Από την παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη
Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» σε συνεργασία με τα Παραρτήματα της Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, οργάνωσαν (28/4) στην αίθουσα της ΕΣΚ, εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου - ντοκουμέντου του δημοσιογράφου Δημήτρη Σέρβου «ΤΟ ΠΑΙΔΟΜΑΖΩΜΑ και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», το οποίο προλογίζουν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο καθηγητής Γ. Κ. Μωραΐτης.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου, εκτός του συγγραφέα, μίλησαν οι Κώστας Κατσιάβαλος (μεταλλειολόγος), Εφη Παυλίδου (φιλόλογος - αρχαιολόγος) εκ μέρους της «Σύγχρονης Εποχής» και η Ελένη Αθανασιάδου (Οργάνωση Σπουδάζουσας της ΚΝΕ Θεσσαλονίκης), ενώ ο ηθοποιός Θανάσης Παπαδημητρίου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο. Στη συνέχεια ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκομένους, οι περισσότεροι των οποίων είχαν ζήσει τα γεγονότα της εποχής εκείνης.

Παρουσίαση του βιβλίου έγινε και στις 29/4 στην «Ευξείνο Λέσχη Βέροιας», με σύντομη ομιλία του Αλέκου Χατζηκώστα («Σύγχρονη Εποχή» στη Θεσσαλονίκη). Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες των Δημ. Ευθυμιάδη και Γ. Ζοπουνίδη (προέδρων των αντίστοιχων παραρτημάτων της ΠΕΕΠΠ Βέροιας και Νάουσας), οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη σωστής και υπεύθυνης ενημέρωσης της νεολαίας, για τα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας. Τέλος ο συγγραφέας, μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου, έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η νεολαία και ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.

Να σημειωθεί ότι η παρουσίαση του βιβλίου σε πόλεις της Μακεδονίας, οφείλεται στο γεγονός ότι από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας προέρχονταν τα περισσότερα από τις χιλιάδες των παιδιών που συγκέντρωσε την εποχή εκείνη ο Κυβερνητικός Στρατός, για να παραδοθούν στις λεγόμενες «παιδουπόλεις - γκέτο» της Φρειδερίκης, αλλά και τα παιδιά που διασώθηκαν από τον ΔΣΕ και μεταφέρθηκαν με τη φροντίδα του στις γειτονικές Λαϊκές τότε Δημοκρατίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ