Τετάρτη 8 Γενάρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Κατασχέσεις και ασήκωτα πρόστιμα

Μαζικές και γενικευμένες διαστάσεις παίρνουν οι απειλές και εκβιασμοί απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά
Μαζικές και γενικευμένες διαστάσεις παίρνουν οι απειλές και εκβιασμοί απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά
Σε μέτρα θωράκισης του αντιλαϊκού νομοθετικού οπλοστασίου, με την ενεργοποίηση του μέτρου των «ηλεκτρονικών» κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, καθώς και με την επιβολή δυσβάστακτων προστίμων, κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή της συγκυβέρνησης με στόχο τη συγκέντρωση των εμφανιζόμενων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, η οποία έρχεται σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων, οι κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων χρηματικών ποσών που βρίσκονται στα «χέρια τρίτων» επιβάλλονται ακόμη και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση των οφειλετών. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις η υποχρέωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να αποστέλλει ειδοποιητήρια παραμένει για όλες τις άλλες περιπτώσεις, δηλαδή σε όσες δεν εντοπίζονται διαθέσιμα προς κατάσχεση χρηματικά ποσά. Οι απειλές και εκβιασμοί απέναντι στα οικονομικά αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά αναμένεται να πάρουν μαζικές και γενικευμένες διαστάσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των φυσικών προσώπων με ληξιπρόθεσμες οφειλές φτάνει στα 2,4 εκατομμύρια.

Ειδικότερα :

Από τη στιγμή της κοινοποίησης ατομικής ειδοποίησης σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη η φορολογική διοίκηση θα μπορεί να προχωρά σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης μέσα σε 30 μέρες.

Εξοντωτικά μέτρα προβλέπονται για λαϊκά νοικοκυριά τα οποία έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση διευκόλυνσης χωρίς, όμως, να καταφέρουν να ανταποκριθούν στην έγκαιρη αποπληρωμή των δόσεων. Και σε αυτές τις περιπτώσεις το μέτρο της κατάσχεσης ενεργοποιείται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση «εκπρόθεσμης καταβολής» για δυο στη σειρά μήνες η ρύθμιση «διευκόλυνσης» χάνεται, με αποτέλεσμα να γίνεται απαιτητό το σύνολο της εμφανιζόμενης «οφειλής».

Η Φορολογική Διοίκηση απαγορεύεται να παραλαμβάνει ή να χορηγεί κάθε έγγραφο που απαιτείται κατά τις κείμενες διατάξεις για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύει το 50% των τραπεζικών καταθέσεων. «Εξαίρεση» προβλέπεται για ποσά μισθών και συντάξεων που κατατίθενται στους «οικείους» λογαριασμούς φυσικών προσώπων, που όμως σε πολλές περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται στην πράξη, ούτε καν για τα ποσά που βρίσκονται κάτω από το προβλεπόμενο όριο της παρεχόμενης προστασίας που ισχύει για μισθούς και συντάξεις και που είναι 1.000 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα το ανεβάσει στα 1.500 ευρώ.

Από την 1η Γενάρη 2014 μπαίνουν σε εφαρμογή τα ασήκωτα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση το επιτόκιο «υπερημερίας» διαμορφώνεται στο 8,51% πάνω από τα βασικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (0,25%), φτάνει δηλαδή στο 8,76% το χρόνο ή 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης. Πέρα από το προηγούμενο επιβάλλονται και πρόστιμα ως εξής : Για καθυστέρηση έξι μηνών 10% επί του οφειλόμενου ποσού, για 12μηνη καθυστέρηση το πρόστιμο διπλασιάζεται στο 20% και για καθυστέρηση πάνω από 2 έτη στο 30%.

Διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα

Με εξουθενωτικούς ρυθμούς συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, ενώ στα σχετικά κατάστιχα προστίθενται εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κατά κύριο λόγο λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες που δεν είναι σε θέση να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα βαριά χαράτσια. Το Νοέμβρη του 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, απογειώθηκαν στα 63,3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

Φυσικά πρόσωπα: Στο τέλος του Οκτώβρη τα φυσικά πρόσωπα που εμφανίζονται με «ληξιπρόθεσμες οφειλές» έφτασαν στα 2,4 εκατομμύρια. Το σύνολο της εμφανιζόμενης οφειλής διαμορφώνεται στα 23,1 δισ. ευρώ από 20,7 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012.

Νομικά πρόσωπα: Στις 464.411 φτάνει ο αριθμός των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 40,2 δισ. ευρώ από 35,4 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκέμβρη του 2012.

  • Στα 5,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στο τέλος Νοέμβρη 2013 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα και εταιρίες). Το μεγαλύτερο μέρος τους αφορά σε χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, ύψους 3,1 δισ. ευρώ, από τα οποία 1,9 δισ. προέρχονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ