Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ. Την Παρασκευή, 3 Γενάρη, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κ. Χατζηδάκη, σε ειδική συνεδρίαση στις Σέρρες, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι ανάδοχος του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών ανακηρύχθηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΔΣΑΝΣ ΑΕ (Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών AΕ) η ένωση εταιρειών ARCHIRODON - ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ENVITEC.
Σήμερα, το απόγευμα ο δήμαρχος Σερρών και πρόεδρος της ΕΔΣΑΝΣ συγκαλεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα οργανώνουν ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, «Λαϊκή Συσπείρωση» και καλούν το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διαδηλώσει την αντίθεσή του στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες και στα νέα χαράτσια για τα σκουπίδια.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (επένδυση 30 εκατομμυρίων ευρώ) θα γίνει με χρηματοδότηση κατά 60% από το ΕΣΠΑ και 40% από την ανάδοχο εταιρεία. Προβλέπεται η επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων για τα επόμενα 27 χρόνια, που θα επιβαρύνει τις λαϊκές οικογένειες με πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αν μέχρι τώρα η διαχείριση για έναν τόνο απορριμμάτων κόστιζε 20 ευρώ, με τη λειτουργία του έργου, αυτό το ποσό θα αυξηθεί στα 100 ευρώ ανά τόνο και, φυσικά, τα λαϊκά νοικοκυριά θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο για να διασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματιών.
Τις αρνητικές εξελίξεις είχε καταγγείλει μέσα στο καλοκαίρι η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερρών, σημειώνοντας ότι στο βωμό του κέρδους έγινε λάστιχο ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ενδεικτικά, ο ΧΥΤΥ των Σερρών έγινε ΧΥΤΑ και στη συνέχεια ΧΥΤ και μάλιστα σε τοποθεσία (περιοχή Νεράιδα στο Παλαιόκαστρο) που δεν καλύπτει τις περιβαλλοντικές ανάγκες του νομού, αφού έγινε σε υδροφόρο ορίζοντα με κίνδυνο επιπτώσεων για την υγεία των κατοίκων. Σ' αυτόν το χώρο προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
Προειδοποιούσε ότι «όλα αυτά, σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, με τους γερασμένους στόλους, με τις απολύσεις μόνιμου προσωπικού οδηγούν εκ των πραγμάτων σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων με μεγάλο κόστος. Στα σχέδιά τους μάλιστα δήθεν για τη μείωση του κόστους συμπεριλαμβάνεται και η καύση, με στόχο την παραγωγή Ενέργειας, βάζοντας σε δεύτερη προτεραιότητα το περιβάλλον και τη ζωή των δημοτών και των εργαζομένων».