Ελάχιστη έως μηδαμινή επίδραση θα έχουν τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία φαινομένου της αιθαλομίχλης, καθώς το πρόβλημα της θέρμανσης που αντιμετωπίζουν αυτόν το χειμώνα εκατομμύρια εργαζόμενοι δεν μπορεί να επιλυθεί ούτε από τα πενιχρά κονδύλια του επιδόματος θέρμανσης, ούτε φυσικά από την κοροϊδία του «Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου» (ΚΟΤ) της ΔΕΗ.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, η κυβερνητική προπαγάνδα ισχυρίζεται ότι φέτος διευρύνθηκε ο αριθμός των δικαιούχων και αυξήθηκε η επιδότηση ανά λίτρο, από τα 28 στα 35 λεπτά. Στην πραγματικότητα όμως ακόμα περισσότερα νοικοκυριά σε σχέση με πέρσι δε θα μπορέσουν να αγοράσουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τιμή του διαμορφώνεται περίπου στα 1,3 ευρώ το λίτρο, ενώ το λαϊκό εισόδημα έχει μειωθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά ακόμη κι αν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θέτει η κυβέρνηση δεν μπορούν να ευνοηθούν από την όποια επιδότηση, καθώς έτσι κι αλλιώς το υπόλοιπο ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν δεν το αντέχει ο πενιχρός τους προϋπολογισμός.
Αξίζει να αναφέρουμε μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα για την επιδότηση που δικαιούται κάποιος κάτοικος ενός μικρού σπιτιού 50 τ.μ., που βρίσκεται σε καθεμία από τις τέσσερις ζώνες που έχει ορίσει η υπουργική απόφαση: Αν βρίσκεται στα Γρεβενά, επιδοτείται μέχρι τα 1.250 λίτρα με το συνολικό ποσό των 437 ευρώ, στη Λάρισα επιδοτείται μέχρι τα 750 λίτρα με το συνολικό ποσό των 262 ευρώ, αν βρίσκεται στην Αττική επιδοτείται μέχρι 400 τα λίτρα με το συνολικό ποσό των 140 ευρώ, ενώ αν βρίσκεται στο Ηράκλειο θα επιδοτηθεί μέχρι τα 250 λίτρα με το συνολικό ποσό των 70 ευρώ. Από τα παραπάνω προκύπτει εύκολα το μέγεθος της κοροϊδίας, καθώς οι ανάγκες κατανάλωσης σε όλες τις ζώνες για έναν ήπιο χειμώνα είναι τουλάχιστον τριπλάσιες.
Τα ίδια ισχύουν και για το «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» της ΔΕΗ, για τους δικαιούχους του οποίου ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, ισχυρίστηκε ότι μπορούν να αυξηθούν στα 2 εκατομμύρια από 460.000 που είναι σήμερα. Για τους δικαιούχους του ΚΟΤ υπάρχει συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης, η υπέρβαση του οποίου τους κάνει αυτομάτως να εξαιρούνται από το καθεστώς της έκπτωσης. Βάσει των όσων ισχύουν σήμερα, μία τετραμελής οικογένεια δικαιούται να καταναλώσει έως 1.500 KWh το τετράμηνο, όριο που αν ξεπεραστεί βγαίνει εκτός «Κοινωνικού Τιμολογίου». Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι σε συνθήκες ψύχους και την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες δεν μπορούν να αγοράσουν πετρέλαιο, οπότε είναι αναγκασμένες να χρησιμοποιούν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για επαρκή θέρμανση.
Επιπλέον, ακόμη και αν πληροί κάποιος τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ και διατηρήσει την τετραμηνιαία κατανάλωση εντός των προβλεπόμενων ορίων, η πραγματική ελάφρυνση που θα δει στην τσέπη του είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα, για 1.500 Κwh (δηλαδή το μέγιστο όριο) θα πληρώσει 118,275 ευρώ - μόνο για την κατανάλωση ρεύματος, δηλαδή δίχως πάγια, τέλη υπέρ τρίτων, φόρους - αντί να πλήρωνε 141,9 ευρώ. Θα έχει δηλαδή συνολικό όφελος 23,65 ευρώ στο τετράμηνο, ή 5,9 ευρώ κάθε μήνα. Ακόμη και αν ισχύσει τελικά η δωρεάν παροχή ρεύματος για διπλάσιες μέρες από εκείνες που υπάρχει πρόβλημα αιθαλομίχλης (και πάντα μόνο για όσους είναι ενταγμένοι στο ΚΟΤ), θα ευνοηθεί με λίγα ευρώ επιπλέον το μήνα.
Τέλος, τα επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όταν το φαινόμενο ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, προβλέπουν:
-- Εκδοση συστάσεων προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση.
-- Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.
-- Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
-- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κ.λπ.).
-- Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
-- Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.
Είναι φανερό ότι φορτώνονται με «συστάσεις» και «απαγορεύσεις» αυτοί που δεν έχουν καμία ευθύνη για το πρόβλημα, ενώ προκαλούνται επιπλέον προβλήματα στα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, από μέτρα (π.χ. από το κλείσιμο σχολείων και νηπιαγωγείων) που ούτε απαντούν στις αιτίες του επικίνδυνου φαινομένου, ούτε προστατεύουν ουσιαστικά το λαό.
Με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εξάλλου, θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το «Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης» για τις κοινωνικές δομές Εκκλησίας, δήμων που θα είναι φθηνότερο κατά 70% σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.