Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Προς τι οι επώνυμες έδρες;

Αρχισε να εφαρμόζεται ο θεσμός των επώνυμων εδρών στα Πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δημιούργησε τρεις επώνυμες έδρες που χρηματοδοτεί η ΔΕΗ και με τη συνεργασία της στο περιεχόμενο, με γνωστικά αντικείμενα τη «Διαχείριση καινοτομίας - επιχειρηματικότητα - διασυνοριακές συνεργασίες» η πρώτη, τις «Κατεργασίες μορφοποίησης υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας» η δεύτερη και τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και διαχείριση ενεργειακών πόρων» η τρίτη. Ως στρατηγικοί στόχοι της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη ΔΕΗ ορίζονται, μεταξύ άλλων, «η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε σημαντικό πρότυπο περιφερειακό κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, η εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση φοιτητών». Ηδη, λοιπόν, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενισχύουν τη δράση τους στα Πανεπιστήμια. Με το περιεχόμενο των εδρών γίνεται προσαρμογή σπουδών και έρευνας στους στόχους ανάπτυξης των μονοπωλίων, μετατροπή των Πανεπιστημίων σε πλήρη εξαρτήματα των καπιταλιστών, υποταγή φοιτητών και αποφοίτων στην κερδοφορία.

Οι αστοί και οι αντιθέσεις

«Μεγάλοι Αμερικανοί επενδυτές εστιάζουν την προσοχή τους στην ελληνική αγορά. Οι ροές κεφαλαίων υπολογίζονται στα 10 δισ. ευρώ. Κεφάλαια έχουν επενδυθεί σε τράπεζες, αλλά και σε ελληνικά επιχειρηματικά ομόλογα που εκδόθηκαν το τελευταίο 12μηνο, όπως των ΟΤΕ, Τιτάνα, ΕΛΠΕ, Frigoglass, Intralot, Energean Oil & Gas, η Dolphin Capital, σε επιχειρήσεις υπό αποκρατικοποίηση και πώληση όπως η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και η Πανγαία. Επίσης το York Capital Management τοποθετήθηκε στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το Baupost Group, που έχει μπει, μεταξύ άλλων, και στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ και της Τράπεζας Πειραιώς». Το ρεπορτάζ από την «Καθημερινή». Ενδεικτικό για τους προβληματισμούς των αστών στην Ελλάδα τόσο ως προς την ανάγκη αλλαγής μείγματος στην αστική πολιτική (εκφράζεται στην κόντρα με τη Γερμανία και την προσέγγιση σ' αυτό των ΗΠΑ), όσο και ως προς την αναζήτηση διεθνών συμμαχιών εν μέσω οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η θέση των εργαζομένων δεν πρόκειται να καλυτερέψει. Γι' αυτό η επιλογή τους είναι η δική τους αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή ρότα.

Τράπεζες και συγκεντροποίηση

«Την ενεργό συμβολή των τραπεζών για μια σαρωτική αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη, με στόχο τη δημιουργία εθνικών πρωταθλητών, ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τη δημιουργία ισχυρότερων μονάδων ικανών να ανταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές. Με τις τράπεζες να ελέγχουν, μέσω των δανείων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις και άμεσα μέσω του ελέγχου μετοχών, πολλές εκατοντάδες επιχειρήσεις, το τραπεζικό σύστημα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο διευκολύνοντας και ενθαρρύνοντας τις συνενώσεις δυνάμεων με στόχο τη δημιουργία πιο ισχυρών, ανταγωνιστικών και εξωστρεφών μονάδων». Το ρεπορτάζ από την «Καθημερινή». Τι λέει η Τράπεζα της Ελλάδας; Οτι για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση πρέπει να προχωρήσει σε συγκεντροποίηση. Να γίνουν ισχυρότεροι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οντως δεν έχει άλλο δρόμο, μαζί με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις που έχει επιβάλει. Ετσι ενισχύεται η καπιταλιστική ανάπτυξη, αλλά ούτε η ανεργία αντιμετωπίζεται (οι συγχωνεύσεις την αυξάνουν), ούτε οι απώλειες σε μισθούς, σε άλλα εργασιακά δικαιώματα. Και, βεβαίως, οι τράπεζες παίζουν σημαντικό ρόλο σ' αυτό. Αυτή η ρότα δείχνει την ανάγκη κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων.

Αθλιότητες

«Είδατε κανείς από το σύστημα να τα βάζει με το ...επικίνδυνο για τον καπιταλισμό ΚΚΕ τόσα χρόνια; Ποιος δεξιός είπε κακά λόγια για το ΚΚΕ; Τι οργανωμένο κόμμα, πόσο πειθαρχημένες και νοικοκυρεμένες πορείες κάνει κατά τη διάρκεια των μοναχικών διαδρομών του!». Αυτά έγραφε στην «Αυγή της Κυριακής», 22/12/2013, ένας δημοσιολόγος της, ο οποίος προπαγανδίζει τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ με επιχειρήματα ΣΕΒ. Ενα παράδειγμα. Εγραφε στην «Αυγή» 11/12/2013 απαντώντας σε ομιλία του Αντ. Σαμαρά για τον προϋπολογισμό: «Αλλά τι νόημα έχει να απαντήσουμε εμείς; Ας φιλοξενήσουμε τις απαντήσεις εκπροσώπων της οικονομίας. Στην τελευταία προ μηνός ανακοίνωση του Συνδέσμου Βιομηχανικών Επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων, υπήρχε αναφορά και στην ικανότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, σημειώνοντας: "Στη σημερινή Ελλάδα της ύφεσης και της απο-ανάπτυξης, στην Ελλάδα που αναλαμβάνει σε λίγες εβδομάδες την προεδρία της ΕΕ, η λέξη "βιομηχανία" έχει γίνει περίπου μεταφορική. Ας γίνει επιτέλους συνείδηση ότι η παραγωγική βάση της χώρας καταρρέει. Το όριο της ανήκεστης βλάβης είναι κοντά"». Αυτός, λοιπόν, ο ξετσίπωτος οπαδός του ΣΕΒ απαντά υποτίθεται στην κυβέρνηση, κάνοντας άθλια αντιΚΚΕ προπαγάνδα. Και η εφημερίδα του, η «Αυγή», βεβαίως...

Ποιες προοπτικές;

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,1% τον ερχόμενο χρόνο και ότι η ανεργία θα παραμένει πάνω από το 12%. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στην Ελλάδα, στην Ισπανία και τις άλλες αδύναμες και υπερχρεωμένες οικονομίες δεν έχει, πραγματικά, αλλάξει: Παραμένει χειρότερη από κακή. Αν διατηρηθεί η απόκλιση μεταξύ των οικονομιών που ανακάμπτουν και αυτών που υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, τότε θα μπορούσε να απειληθεί ολόκληρη η Ενωση». Η εκτίμηση γίνεται από το Bloomberg και δεν είναι πρώτη φορά που διεθνείς οικονομικές αναλύσεις προβάλλουν αυτό το ενδεχόμενο. Αλλωστε, η κρίση συνεχίζεται, αγκαλιάζει και τις ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, οξύνοντας τις αντιθέσεις με Γερμανία, δημιουργώντας και φυγόκεντρες τάσεις, ή σκέψεις για αποπομπή κρατών από την Ευρωζώνη όπως η Ελλάδα. Βεβαίως, είτε εντός είτε εκτός Ευρωζώνης, οι οικονομίες θα συνεχίζουν να είναι καπιταλιστικές και η κρίση καταστροφική για το λαό. Να, γιατί διέξοδος δεν είναι η μια ή η άλλη μορφή διαχείρισης, εντός ή εκτός Ευρωζώνης, αλλά η αποδέσμευση από την ΕΕ με εργατική - λαϊκή εξουσία και τα μονοπώλια κοινωνική ιδιοκτησία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1895 Οι Αδερφοί Λιμιέρ προβάλλουν στο Παρίσι την πρώτη κινηματογραφική ταινία, η οποία διαρκεί μόλις 1 λεπτό.

1903 Γεννιέται ο Αμερικανός μαθηματικός Τζον Φον Νόιμαν.

1909 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος καταφτάνει στην Αθήνα από την Κρήτη, ύστερα από πρόσκληση του Στρατιωτικού Συνδέσμου, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης.

1917 Το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού εκδίδει διάταγμα για την εξομοίωση όλων των στρατιωτικών ως προς τα δικαιώματα και για την εφαρμογή της αρχής της αιρετότητας και την οργάνωση της σοβιετικής εξουσίας στο στρατό.

1920 Θεσπίζεται το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας της Εργασίας.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου αποφασίζει τη διάλυση της «Ενωσης Νομικών», επειδή αποκάλυψε τα βασανιστήρια, στα οποία υποβάλλονταν οι κομμουνιστές κρατούμενοι των φυλακών Αβέρωφ.

1937 Πεθαίνει ο Γάλλος συνθέτης Ζοζέφ Μορίς Ραβέλ.

1944 Οι ΕΛΑΣίτες υπερασπιστές του Ψυρρή, έπειτα από 7 ημέρες σκληρών μαχών και όντας περικυκλωμένοι, υποκύπτουν έχοντας εξαντλήσει και την τελευταία τους σφαίρα (Δεκέμβρης 1944).

1948 Πυροβολικό του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας βάλλει κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στη Θεσσαλονίκη. Τμήματα πεζικού και ιππικού του ΔΣΕ ενεργούν επιχειρήσεις στους συνοικισμούς των Καλαμαριάς, Τούμπας, Καρπουτζίδας, στις αποθήκες Ντουντουλάρη, στο σιδηροδρομικό σταθμό ΣΕΔΕΣ και μια σειρά στρατιωτικούς στόχους.

1949 Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει να εκδοθούν στα Ελληνικά, μέσα σε δύο χρόνια, τα «Διαλεχτά Εργα» των Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν καθώς και τα «ζητήματα Λενινισμού» του Στάλιν.

1962 Γεννιέται ο Γάλλος πιανίστας της τζαζ Μισέλ Πετρουτσιανί.

1963 Με παρέμβαση των Βρετανών χαράσσεται η «πράσινη γραμμή» στη Λευκωσία.

1971 Πεθαίνει ο αυστριακής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Μαξ Στάινερ.

1984 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Σαμ Πέκινπα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ