Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Γύρω από το στάδιο της πρωτεύουσας συγκεντρώθηκαν χτες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη, με σκοπό να μπλοκάρουν την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις (πρόωρες) εκλογές της 2ης Φλεβάρη. Η αστυνομία προειδοποίησε τους διαδηλωτές με συλλήψεις, φυλακίσεις και πρόστιμα πάνω από 1.000 δολάρια ΗΠΑ, αλλά και όσους «παραβιάζουν τις προσωπικές ελευθερίες αυτών που θέλουν να εγγραφούν ως υποψήφιοι στις εκλογές».

Πρακτορεία αναφέρουν ότι την Κυριακή, πάνω από 150.000 (σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι με βάση τους διοργανωτές) διαδήλωσαν στην Μπανγκόκ. Οι διαδηλωτές ζητούν την άμεση απομάκρυνση της πρωθυπουργού, Γιγκλάνγκ Σιναουάτρα, από τη διακυβέρνηση της χώρας και τη διενέργεια εκλογών μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Θεωρούν ότι μέσω της Γιγκλάνγκ κυβερνά τη χώρα ο εξόριστος αδελφός της Θακσίν Σιναουάτρα. Ο Θακσίν είναι ο προηγούμενος πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεται στο εξωτερικό μετά από κατηγορίες για διαφθορά.

Μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει υποψηφιότητες για τις εκλογές 34 κόμματα. Το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό, έχει δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές, όπως είχε κάνει και το 2006. Πάντως στην Ταϊλάνδη, που είναι συνταγματική μοναρχία, πολλές φορές οι ενδοαστικές κόντρες «λύνονται» με το στρατό, αφού έχουν γίνει από το 1932 18 πραξικοπήματα και απόπειρες πραξικοπημάτων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ