Τρίτη 24 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χειρότερη θα γίνει η ΕΕ, καλύτερη όχι

Στον αστικό Τύπο οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ πέρασαν χωρίς πανηγυρισμούς, αν όχι και υποβαθμισμένες. Ομως, πρόκειται για αποφάσεις που επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή των λαών σε βάθος δεκαετίας. Τόσο οι αποφάσεις για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, όσο και αυτές για την εμβάθυνση της ΟΝΕ και την τραπεζική Ενωση. Αποφάσεις που από τη μια αντανακλούν τις αντιθέσεις στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας, από την άλλη σηματοδοτούν βήμα ενίσχυσης της επιθετικότητας της ΕΕ ενάντια στους λαούς. Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ ότι το σύνθημα για «περισσότερη Ευρώπη» οδηγεί σε μια ισχυροποίηση του κεφαλαίου ενάντια στους εργάτες κι αυτό διαφαίνεται περίτρανα στη θέσπιση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για την περίοδο 2014 - 2020, που σηματοδοτεί μνημόνιο διαρκείας ενάντια στους λαούς. Το συμπέρασμα που δεν περιλαμβάνεται στο επίσημο κείμενο συμπερασμάτων είναι ότι στο πλαίσιο της ΕΕ διαμορφώνεται μια ενιαία πολιτική απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, παράλληλα με τους προσωρινούς συμβιβασμούς για τη λύση ισχυρών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων.

Για την εφαρμογή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (2014-2020) η ίδια η Κομισιόν αναλαμβάνει τον άμεσο έλεγχο για την εφαρμογή σε κάθε χώρα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αξιώνοντας μάλιστα «ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση» όρος που παραπέμπει σε αξίωση για υπογραφή των αντίστοιχων πολιτικών από το σύνολο του αστικού πολιτικού κόσμου, αποκαλύπτοντας έτσι και το κάλπικο των διαφοροποιήσεων εκείνων των δυνάμεων που ισχυρίζονται ότι με άλλο συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων θα είναι διαφορετική η ΕΕ.

Η απόφαση για τον ενιαίο μηχανισμό διάσωσης των τραπεζών συνδέεται άμεσα με νέα αντιλαϊκά μέτρα και επίθεση στις λαϊκές καταθέσεις, παράλληλα με την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων στο σύνολό τους.

Αντίστοιχα η ενίσχυση της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας οδηγεί τις ένοπλες δυνάμεις κάθε χώρας πιο σφιχτά στο άρμα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της ΕΕ, σε μια περίοδο, μάλιστα, που πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται με πεδίο αντιπαράθεσης και το έδαφος της ίδιας της Ευρώπης.

Οι διακηρύξεις για ασφάλεια συνοδεύονται από μηχανισμούς έντασης της καταστολής κατά μεταναστών και προσφύγων που η ίδια η ΕΕ έχει συμβάλει στον ξεριζωμό τους.

Μέσα και από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής γίνεται καθαρό για μια ακόμα φορά ότι η ΕΕ χειρότερη θα γίνει, καλύτερη όχι. Η όλη εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, με ισχυρό ΚΚΕ, για να εμποδίσουμε τα χειρότερα που έρχονται και να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλίων, αποτελεί τη μόνη ελπίδα για το λαό, τη μόνη προοπτική για τα λαϊκά συμφέροντα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ