Χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να σωθούν από τις συγκρούσεις που επεκτείνονται στο Νότιο Σουδάν |
Πιέσεις για τερματισμό των συγκρούσεων και έναρξη διαλόγου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση που εξελίσσεται από την Κυριακή στο Νότιο Σουδάν ανάμεσα σε φερόμενους στασιαστές του στρατού που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρίεκ Ματσάρ και τις δυνάμεις του προέδρου της χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ, άσκησε χτες η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα, Σούζαν Πέιτζ.
Στη συνάντησή της με το Νοτιοσουδανό πρόεδρο στην πρωτεύουσα, Τζούμπα, η Πέιτζ συζήτησε για τη δραματική αύξηση των θυμάτων από τις συγκρούσεις, ρώτησε για την τύχη των συλληφθέντων στελεχών της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργών, ζήτησε την «εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους βάσει του νοτιοσουδανικού συντάγματος, του διεθνούς και του ανθρωπιστικού δικαίου» και πρότεινε την πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών για την εκτόνωση της κρίσης. Ομοίως από τις Φιλιππίνες, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τις αντιτιθέμενες πλευρές στο Νότιο Σουδάν να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση, ενώ στην Ουάσιγκτον δεν έλειψαν οι φωνές πρώην αξιωματούχων που πλέον δουλεύουν για λογαριασμό Μη Κυβερνητικών Ιδρυμάτων ανάλυσης όπως το «Enough Project» που πρότειναν ακόμη και επέμβαση των ΗΠΑ τάχα για να «αποτραπεί» η επιδείνωση της κρίσης...
Πιέσεις στην κατεύθυνση της πραγματοποίησης διαλόγου για την εξεύρεση λύσης «σε μία πολιτική κρίση» άσκησε νωρίτερα και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.
Οσον αφορά στις προτάσεις για συνομιλίες με στόχο την επίλυση της κρίσης, ο Νοτιοσουδανός πρόεδρος εμφανίστηκε θετικός στο διάλογο, αρκεί -όπως είπε- να είναι πρόθυμη για συνομιλίες και η άλλη πλευρά. Απέρριψε πως τα αίτια της κρίσης είναι φυλετικά (και δη μεταξύ της πολυπληθέστερης φυλής Ντίνκα στην οποία ανήκει ο ίδιος και της φυλής των Νούερ από την οποία προέρχεται ο αποπεμφθείς αντιπρόεδρος Ρ. Ματσάρ), λέγοντας: «Γιατί θα έπρεπε να πρόκειται για προβλήματα μεταξύ των φυλών Ντίνκα και Νούερ σε μία χώρα με 60 φυλές;».
Σημείωσε έτσι πως πρόκειται για πολιτική διαπάλη, με στόχο την εξουσία, κάτι με το οποίο συμφώνησε στη συνέχεια και ο Νοτιοσουδανός πρώην υπουργός Ανθρωπιστικών Υποθέσεων Τζέιμς Κορ Ρουέι (από τη φυλή των Νούερ), που υποστήριξε ότι οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην Τζούμπα «δεν είναι φυλετικές συγκρούσεις, αλλά αποτελέσματα της προσπάθειας κάποιων ατόμων να απομακρύνουν διά της βίας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση...». Εχει σημασία να θυμηθούμε ότι το Νότιο Σουδάν που αποσπάσθηκε το 2011, με τη στήριξη ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, είναι ιδιαίτερα πλούσιο ενεργειακά και συνολικά η χώρα είναι στο στόχαστρο πολυεθνικών μονοπωλίων.
Ωστόσο, πέρα από τις επισημάνσεις για τα αίτια της κρίσης, γεγονός είναι πως οι συγκρούσεις όχι μόνο συνεχίζονται, αλλά και επεκτείνονται πέραν της πρωτεύουσας Τζούμπα. Χτες, μάλιστα, φάνηκε πως η πρωτεύουσα του Τζόνγκλεϊ, Μπορ, τέθηκε υπό τον έλεγχο στασιαστών, με επικεφαλής το στρατηγό Γκάτντετ Γιακ που ήταν διοικητής της όγδοης μεραρχίας του στρατού της πρώην ανταρτικής οργάνωσης «SPLΑ». Πάνω από 1.000 άμαχοι της περιοχής αναζήτησαν ήδη καταφύγιο σε κτίριο της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στη χώρα (UNMISS), όπου τους παρασχέθηκαν πρώτες βοήθειες σε τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης...