Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρόκληση

Διαβάζοντας το «πόθεν έσχες» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτου, μας ήρθαν στο νου οι δηλώσεις που είχε κάνει στον «ΣΚΑΪ» το Μάη του 2012, για τις αμοιβές των μαγείρων του Εμπορικού Ναυτικού. Το νόημα όσων είχε πει τότε είναι ότι ένας μάγειρας σε πλοίο αμείβεται με 3.500 ευρώ, ενώ ένας ερευνητής σε Πανεπιστήμιο παίρνει 2.100 ευρώ. Οι δηλώσεις αυτές, σε μια περίοδο που κλιμακωνόταν η επίθεση στους ναυτεργάτες και «ψήνονταν» οι μαζικές απολύσεις στις λεγόμενες γενικές υπηρεσίες στα πλοία, είχαν ξεσηκώσει την οργή των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, που έγραφαν σε ανακοίνωσή τους: «(Με τέτοιες δηλώσεις) στρώνουν το δρόμο στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, διατηρώντας και ενισχύοντας το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο (...) Ο βασικός μισθός του Μάγειρα Α' στην Ακτοπλοΐα είναι 1.412 ευρώ με τις Κυριακές». Υπό το φως των εξελίξεων, οι δηλώσεις Τσακαλώτου αποκτούν άλλο, πιο προκλητικό περιεχόμενο...

Ο λαός να μην «τσιμπήσει»

«Αυστηρό πόρισμα για την τρόικα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζητούν αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και λιγότερη λιτότητα για τις χώρες σε Μνημόνιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, η τρόικα χρεώνεται λάθη, σοβαρές αστοχίες, όπως η βαθιά ύφεση, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή». Μ' αυτό το μοτίβο ο αστικός Τύπος παρουσιάζει αυτό το πόρισμα. Απύθμενη κοροϊδία για το λαό. Εμφανίζουν επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να αποδίδει ευθύνες σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (συμμετέχουν στην τρόικα), για την εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου! Την οποία έχει εγκρίνει η Ευρωβουλή που κάνει τον έλεγχο! Τι είναι οι αναδιαρθρώσεις; Πασχίζει να πείσει ότι για τα βάσανα του λαού δεν ευθύνονται η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η ευρωενωσιακή και κυβερνητική πολιτική, αλλά κάποια λάθη! Που εντοπίστηκαν και θα διορθωθούν, άρα δείξτε εμπιστοσύνη στη λυκοσυμμαχία. Ο λαός να μην «τσιμπήσει». Η διέξοδος είναι: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή εξουσία.

Οταν η Χρυσή Αυγή αναπαράγει την «Καθημερινή»

Η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι από αυτό το τμήμα του αστικού Τύπου που αναπαράγει με κάθε τρόπο την περίφημη θεωρία των «δύο άκρων». Οταν όμως ατόφια άρθρα της φιλελεύθερης «Καθημερινής» αναπαράγονται με πηχυαίους τίτλους από το επίσημο σάιτ της Χρυσής Αυγής, όπως συνέβη με το άρθρο του Βλ. Αγτζίδη (που αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερός»!) με τίτλο «Ελληνική επιχείρηση του Στάλιν», τότε γίνεται φανερό τι προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την περίφημη θεωρία των «δύο άκρων»: Την ουσιαστική ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων στον αντικομμουνισμό, την κατασυκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, το μίσος τους απέναντι στο εργατικό κίνημα...

Καμιά εμπιστοσύνη

«Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Οι δανειστές πρέπει να κατανοήσουν ότι, αν δε διευκολύνουν την Ελλάδα στη διαδικασία της αποπληρωμής του χρέους, η χώρα ίσως να μην μπορέσει να το αποπληρώσει». Αυτά εκτιμά πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία της Bank of America Merill Lynch, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό κάνει αυτά που έπρεπε και εναπόκειται πλέον στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να κάνει αυτό που της αναλογεί. Πιστεύουμε ότι η διασύνδεση της απομείωσης του χρέους με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αντί των τρίμηνων αξιολογήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει». Τι λένε τα παραπάνω; Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς; Να μειώνεται ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ετσι, αμερικανικοί οργανισμοί συνεχίζουν την παρέμβαση για χαλάρωση, «κούρεμα» του χρέους ή διευθέτησή του που πρέπει να αναλάβει η Ευρωζώνη. Αποτελεί συνισταμένη της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» και «αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης» και της κυβέρνησης που λέει έκανα τις δημοσιονομικές προσαρμογές, προχωράω τις (αντιλαϊκές) αναδιαρθρώσεις, να συμβάλουν οι εταίροι, με βάση τη δέσμευσή τους, στο όποιο χρηματοδοτικό κενό, μειώνοντας το χρέος. Ο,τι και αν γίνει, τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα είναι μόνιμα και αυξάνονται. Καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά διαχείριση. Αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

Τα ναυπηγεία

Πολύς ντόρος έγινε στον αστικό Τύπο χθες με την εξεταστική για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αλλά δεν αναδείχτηκε το πραγματικό πρόβλημα των ναυπηγείων. Οπως δεν αναδείχτηκε και στη Βουλή, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ ναι μεν συμφώνησε να αναδειχτούν οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες, που συγκαλύφτηκαν, αλλά μίλησε για τα ίδια τα ναυπηγεία ως επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, τη διαχείρισή τους από το κράτος, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, που τα είχαν κρατικοποιήσει πληρώνοντας τα χρέη του πρώην ιδιοκτήτη τους Νιάρχου και μετά τα συρρίκνωσαν, τα ιδιωτικοποίησαν, τα οδήγησαν στη σημερινή απραξία, αφού η ΕΕ απαγορεύει τη ναυπήγηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων, επιτρέποντας μόνο πολεμικά. Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές, συνάπτοντας μεγάλα συμβόλαια μεταφορικού έργου με Κίνα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ναυπηγούν εκεί τα καράβια τους. Τη νύφη την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Και αυτή η εμπειρία δείχνει την αναγκαιότητα να γίνουν τα ναυπηγεία, όπως και τα πλοία, κοινωνική ιδιοκτησία, με εργατική, λαϊκή εξουσία.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1802 Γεννιέται ο Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1821 Συνέρχεται σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Στη διάρκεια των εργασιών της συντάχθηκε ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με την καταλυτική συνδρομή του V. Gallina (Ιταλού δημοκράτη επαναστάτη και πολιτικού εξόριστου), αλλά και των Μαυροκορδάτου και Νέγρη. Το Προσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη, αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά Συντάγματα της Αμερικής (1787) και της Γαλλίας (1793 και 1795 - 5ης Φρουκτιδόρ). Ετσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός αστικού κράτους.

1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα όπου ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Αρτας, που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός.

1915 Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.

1917 Με απόφαση του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού (σοβιετική επαναστατική κυβέρνηση) οργανώνεται έκτακτη επιτροπή για την πάλη εναντίον της αντεπανάστασης και των σαμποτάζ («Τσεκά»).

1925 Στις επαναληπτικές εκλογές για το Δήμο της Θεσσαλονίκης, παρά τα τρομοκρατικά μέτρα της παγκαλικής δικτατορίας, το «δημοκρατικό» ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ συγκεντρώνει ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία απ' ό,τι δύο μήνες πριν. Ο στρατηγός Θ. Πάγκαλος συλλαμβάνει και εξορίζει τους εργάτες δημοτικούς συμβούλους. Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πατρίκιος σύντομα υποκύπτει στις πιέσεις και τις προσφορές του καθεστώτος και η ΚΕ του ΚΚΕ τον καταγγέλλει.

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου - Κεμάλ).

1933 Πραγματοποιείται πανελλαδική απεργία των τριατατικών (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα) για οικονομικά αιτήματα. Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ ενεργούνται και πολλές συλλήψεις.

1949 Το Προεδρείο του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ καθιερώνει το Διεθνές Βραβείο «Στάλιν» (από το 1956 Βραβείο «Λένιν») «για την ισχυροποίηση της ειρήνης ανάμεσα στους λαούς».

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1954 Στις 20 - 21.12.1954 πραγματοποιείται στο Κακουργιοδικείο Πειραιά η δίκη του «παράνομου Ριζοσπάστη». Δικάστηκαν με βάση τον Α.Ν. 509/1947 οι Γιώργος και Μαρία Γεωργίου, Αναστάσης Γεωργίου (ερήμην), Νίκος Σαλιαγιάννης, Νίκος Κορολής, Γιάννης Πίσπας, Αντώνης Φωτίου, Μανόλης Κοτσιφάκης, Χρήστος Ρήγας και Δημήτρης Υδραίος. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Γ. Γεωργίου διατηρούσε μυστικό τυπογραφείο στο οποίο εξεδίδετο μέχρι τον Δεκέμβριο 1953 ο παράνομος Ριζοσπάστης, ως εκ τούτου δε ο κατηγορούμενος, βοηθούμενος και από τους άλλους συγκατηγορούμενούς του στην διανομή των φύλλων, παρέβαινε τον Νόμο 509 και επεδίωκε να "αποσπάσει μέρος εκ του όλου της ελληνικής επικράτειας"». Το δικαστήριο καταδίκασε τον Γ. Γεωργίου σε δεκαετή φυλάκιση και δεκαετή στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.

1960 Από το ραδιοφωνικό σταθμό του Ανόι ανακοινώνεται το Πρόγραμμα του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Νότιου Βιετνάμ.

1968 Πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1962).

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).

1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ