Ουκρανία και απάντηση στην αντιπυραυλική ΝΑΤΟική ασπίδα τα βασικά θέματα
Ο Πρόεδρος της Ρωσίας στη χτεσινή του συνέντευξη, όπου ως συνήθως εμφανίστηκε ως ο ικανότερος διαχειριστής για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας |
Σε αντίστοιχο σχολιασμό δημοσιογράφου ότι η Ρωσία, αφού «πίεσε την Ουκρανία με την επιβολή υψηλών τιμών για το φυσικό αέριο, τώρα τις μειώνει», ο Πούτιν είπε ότι η συμφωνία υπογράφτηκε από την προηγούμενη πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και «κανείς δεν την πίεσε να το κάνει». Επίσης επισήμανε ότι η χώρα του «δεν έχει καμία αντίρρηση για μία στροφή της Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αλλά η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα», επισημαίνοντας ότι ο κύριος όγκος των εξαγωγών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα και ότι εάν η Ουκρανία ανοίξει τα σύνορά της προς την Ευρώπη, το ποσοστό των ουκρανικών αγροτικών προϊόντων που θα φθάσουν στις ευρωπαϊκές αγορές δεν θα αυξηθεί εξαιτίας ...των ποιοτικών ελέγχων και άλλων περιορισμών που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αναφορικά με την απάντηση της Ρωσίας στα σχέδια ανάπτυξης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» του ΝΑΤΟ, που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας, υπογράμμισε με έμφαση ότι έχει κάθε δικαίωμα να αναπτύξει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς τύπου «Ιskander» που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές, στα σύνορά της με τις χώρες του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Λιθουανία στο Καλίνινγκραντ. Πάντως με νόημα σημείωσε, απευθυνόμενος προς τους Δυτικούς εταίρους, ότι ακόμα δεν το έχει πράξει και να μην ανησυχούν.
Κατά τα άλλα, ο Πούτιν αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως στο θέμα του πρώην υπαλλήλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε τις παρακολουθήσεις και που βρίσκεται σε καθεστώς ασύλου, για τον οποίο ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες δεν τον έχουν ανακρίνει. Αναφέρθηκε και σε πολλά άλλα θέματα και είπε ότι είναι υπερασπιστής των λεγόμενων παραδοσιακών αξιών της Ρωσίας σε σχέση με τις «μισοαξίες της Δύσης».
Αναφορά στο ζήτημα της ΝΑΤΟικής «ασπίδας» έκανε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, από την Πολωνία, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου, λέγοντας ότι η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα πρέπει να φέρει αναθεώρηση και στα σχέδια για την «ασπίδα», μιας και η αιτιολόγηση που δινόταν δε ισχύει πλέον.