Παρασκευή 20 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πρόκληση

Διαβάζοντας το «πόθεν έσχες» του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ευ. Τσακαλώτου, μας ήρθαν στο νου οι δηλώσεις που είχε κάνει στον «ΣΚΑΪ» το Μάη του 2012, για τις αμοιβές των μαγείρων του Εμπορικού Ναυτικού. Το νόημα όσων είχε πει τότε είναι ότι ένας μάγειρας σε πλοίο αμείβεται με 3.500 ευρώ, ενώ ένας ερευνητής σε Πανεπιστήμιο παίρνει 2.100 ευρώ. Οι δηλώσεις αυτές, σε μια περίοδο που κλιμακωνόταν η επίθεση στους ναυτεργάτες και «ψήνονταν» οι μαζικές απολύσεις στις λεγόμενες γενικές υπηρεσίες στα πλοία, είχαν ξεσηκώσει την οργή των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, που έγραφαν σε ανακοίνωσή τους: «(Με τέτοιες δηλώσεις) στρώνουν το δρόμο στον κοινωνικό αυτοματισμό και στην πτώση της τιμής της εργατικής δύναμης, διατηρώντας και ενισχύοντας το βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο (...) Ο βασικός μισθός του Μάγειρα Α' στην Ακτοπλοΐα είναι 1.412 ευρώ με τις Κυριακές». Υπό το φως των εξελίξεων, οι δηλώσεις Τσακαλώτου αποκτούν άλλο, πιο προκλητικό περιεχόμενο...

Ο λαός να μην «τσιμπήσει»

«Αυστηρό πόρισμα για την τρόικα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ζητούν αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων και λιγότερη λιτότητα για τις χώρες σε Μνημόνιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, η τρόικα χρεώνεται λάθη, σοβαρές αστοχίες, όπως η βαθιά ύφεση, η μεγάλη άνοδος της ανεργίας και η αύξηση του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρά τη δημοσιονομική προσαρμογή». Μ' αυτό το μοτίβο ο αστικός Τύπος παρουσιάζει αυτό το πόρισμα. Απύθμενη κοροϊδία για το λαό. Εμφανίζουν επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να αποδίδει ευθύνες σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (συμμετέχουν στην τρόικα), για την εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης της κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου! Την οποία έχει εγκρίνει η Ευρωβουλή που κάνει τον έλεγχο! Τι είναι οι αναδιαρθρώσεις; Πασχίζει να πείσει ότι για τα βάσανα του λαού δεν ευθύνονται η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η ευρωενωσιακή και κυβερνητική πολιτική, αλλά κάποια λάθη! Που εντοπίστηκαν και θα διορθωθούν, άρα δείξτε εμπιστοσύνη στη λυκοσυμμαχία. Ο λαός να μην «τσιμπήσει». Η διέξοδος είναι: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή εξουσία.

Οταν η Χρυσή Αυγή αναπαράγει την «Καθημερινή»

Η εφημερίδα «Καθημερινή» είναι από αυτό το τμήμα του αστικού Τύπου που αναπαράγει με κάθε τρόπο την περίφημη θεωρία των «δύο άκρων». Οταν όμως ατόφια άρθρα της φιλελεύθερης «Καθημερινής» αναπαράγονται με πηχυαίους τίτλους από το επίσημο σάιτ της Χρυσής Αυγής, όπως συνέβη με το άρθρο του Βλ. Αγτζίδη (που αυτοπροσδιορίζεται ως «αριστερός»!) με τίτλο «Ελληνική επιχείρηση του Στάλιν», τότε γίνεται φανερό τι προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την περίφημη θεωρία των «δύο άκρων»: Την ουσιαστική ταύτιση όλων των αστικών κομμάτων στον αντικομμουνισμό, την κατασυκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ, το μίσος τους απέναντι στο εργατικό κίνημα...

Καμιά εμπιστοσύνη

«Το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο. Οι δανειστές πρέπει να κατανοήσουν ότι, αν δε διευκολύνουν την Ελλάδα στη διαδικασία της αποπληρωμής του χρέους, η χώρα ίσως να μην μπορέσει να το αποπληρώσει». Αυτά εκτιμά πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία της Bank of America Merill Lynch, σύμφωνα με την «Καθημερινή». Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η Ελλάδα έχει σε μεγάλο βαθμό κάνει αυτά που έπρεπε και εναπόκειται πλέον στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να κάνει αυτό που της αναλογεί. Πιστεύουμε ότι η διασύνδεση της απομείωσης του χρέους με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις αντί των τρίμηνων αξιολογήσεων θα μπορούσε να βοηθήσει». Τι λένε τα παραπάνω; Οτι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς; Να μειώνεται ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Ετσι, αμερικανικοί οργανισμοί συνεχίζουν την παρέμβαση για χαλάρωση, «κούρεμα» του χρέους ή διευθέτησή του που πρέπει να αναλάβει η Ευρωζώνη. Αποτελεί συνισταμένη της λογικής του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» και «αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης» και της κυβέρνησης που λέει έκανα τις δημοσιονομικές προσαρμογές, προχωράω τις (αντιλαϊκές) αναδιαρθρώσεις, να συμβάλουν οι εταίροι, με βάση τη δέσμευσή τους, στο όποιο χρηματοδοτικό κενό, μειώνοντας το χρέος. Ο,τι και αν γίνει, τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα είναι μόνιμα και αυξάνονται. Καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά διαχείριση. Αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική αντεπίθεση.

Τα ναυπηγεία

Πολύς ντόρος έγινε στον αστικό Τύπο χθες με την εξεταστική για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Αλλά δεν αναδείχτηκε το πραγματικό πρόβλημα των ναυπηγείων. Οπως δεν αναδείχτηκε και στη Βουλή, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ ναι μεν συμφώνησε να αναδειχτούν οι πολιτικές και τυχόν ποινικές ευθύνες, που συγκαλύφτηκαν, αλλά μίλησε για τα ίδια τα ναυπηγεία ως επιχείρηση στρατηγικής σημασίας, τη διαχείρισή τους από το κράτος, τις κυβερνήσεις, την ΕΕ, που τα είχαν κρατικοποιήσει πληρώνοντας τα χρέη του πρώην ιδιοκτήτη τους Νιάρχου και μετά τα συρρίκνωσαν, τα ιδιωτικοποίησαν, τα οδήγησαν στη σημερινή απραξία, αφού η ΕΕ απαγορεύει τη ναυπήγηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων, επιτρέποντας μόνο πολεμικά. Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές, συνάπτοντας μεγάλα συμβόλαια μεταφορικού έργου με Κίνα και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, ναυπηγούν εκεί τα καράβια τους. Τη νύφη την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Και αυτή η εμπειρία δείχνει την αναγκαιότητα να γίνουν τα ναυπηγεία, όπως και τα πλοία, κοινωνική ιδιοκτησία, με εργατική, λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ