Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ερχεται «τσεκούρι» σε επιδόματα και συντάξεις αναπήρων

Το έδαφος, για «τσεκούρι» στα προνοιακά επιδόματα των ατόμων με αναπηρία και χρόνια πασχόντων, προετοιμάζει η κυβέρνηση, με «διαρροές» στον Τύπο. Οχημα για τις περικοπές θα αποτελέσει η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στους δικαιούχους επιδομάτων Πρόνοιας, κάτι που προέβλεπε και η έκθεση του ΟΟΣΑ «Μεταρρύθμιση των προγραμμάτων Κοινωνικής Πρόνοιας» τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Με έναν «αχταρμά» από επιλεκτικά στοιχεία, για συνταξιούχους «ρετιρέ» και για θανόντες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την πραγματικότητα: Οτι οι συντάξεις αναπηρίας δίνονται σε ανθρώπους που έχουν εργαστεί και μπορεί να έχουν μια αναπηρία μετά από εργατικό ατύχημα ή σοβαρή ασθένεια. Αντίστοιχα, τα επιδόματα αναπηρίας είναι το ελάχιστο βοήθημα του κράτους προς τα άτομα που έχουν αναπηρία ή χρόνια πάθηση - της τάξης των 350 ευρώ το μήνα - για να τα βγάλουν πέρα με το μεγάλο κόστος των θεραπειών και της νοσηλείας, επειδή τα φάρμακα, οι υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας είναι εμπορεύματα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 48.729 συνταξιούχοι λαμβάνουν προνοιακό επίδομα μέσου ύψους 370 ευρώ το μήνα. Από αυτούς, οι 22.590 είναι συνταξιούχοι αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (21.644) παίρνει σύνταξη από 300 - 1.500 ευρώ. Οι δικαιούχοι μόνο προνοιακών επιδομάτων ανέρχονται στους 115.377 και προσπαθούν να επιβιώσουν με μόλις 322,5 ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο!

Ωστόσο, βασική αρχή της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι ότι το 50% των δικαιούχων των προνοιακών επιδομάτων στη χώρα μας, δεν ανήκουν στο 30% του πιο φτωχού πληθυσμού - σύμφωνα με το εξευτελιστικό «όριο φτώχειας» που δίνεται από τους παγκόσμιους οργανισμούς του κεφαλαίου και τις αστικές κυβερνήσεις. Ετσι, προτείνεται «ενοποίηση» επιδομάτων και η χορήγησή τους με «εισοδηματικά κριτήρια». Με τον ίδιο προκλητικό τρόπο, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι στη χώρα μας υπάρχει υπερβολικός αριθμός δικαιούχων αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων.

Στο μεταξύ, έχει ήδη στηθεί μηχανισμός «σφαγής» των ποσοστών αναπηρίας μέσα από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, τα οποία μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας σε άτομα με χρόνιες παθήσεις, κινητικές και νοητικές αναπηρίες, ώστε να γίνονται περικοπές στις παροχές και τα δικαιώματά τους.

Επίσης, δεκάδες χιλιάδες ΑμεΑ είναι στις λίστες των ΚΕΠΑ, περιμένοντας την εξέτασή τους και στο διάστημα αυτό χάνουν το επίδομα, τη σύνταξη και την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ότι μέχρι τέλος Φλεβάρη 2014 παρατείνεται η χορήγηση των αναπηρικών συντάξεων σε αυτούς που περιμένουν να εξεταστούν από τα ΚΕΠΑ, δε λύνει το πρόβλημα, καθώς η μέση αναμονή είναι 8 - 9 μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ