Πέμπτη 19 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνειδητή και διαχρονική υποβάθμιση του ΣΕΠΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ

Την έλλειψη σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα (π.χ. αυτοκίνητα) του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης προχτές το βράδυ στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης του Κόμματος. Απαίτησε τη στήριξη των υπηρεσιών της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης και τη στελέχωσή της με το απαραίτητο προσωπικό και τις ανάλογες αρμοδιότητες.

Οπως επισήμανε, πρόκειται για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να καλύπτεται η καταστρατήγηση από τους εργοδότες των όποιων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια και να ενισχύεται η κερδοφορία τους, ειδικά στην περίοδο της κρίσης. «Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης - σημείωσε - που συζήτησε το νέο οργανόγραμμα τον περασμένο Φλεβάρη, προβλέπει την κατάργηση των τμημάτων της Επιθεώρησης σε τουλάχιστον έξι νομούς της χώρας και την υποβάθμιση της Επιθεώρησης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης του υπουργείου Εργασίας».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης, ανέφερε ότι «έχουμε 26 αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα, που είναι στη διάθεση των Επιθεωρητών Εργασίας για να κάνουν τους ελέγχους. Είναι αυτή υλικοτεχνική υποδομή που μπορεί να διασφαλίσει επαρκείς ελέγχους;».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση κοροϊδεύει από πάνω τους εργαζομένους ψηφίζοντας νόμους για δήθεν αυστηρότερους ελέγχους και πρόστιμα, όπως το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι σε καμιά περίπτωση «δεν αρκούν οι διασταυρώσεις της "ΕΡΓΑΝΗΣ" και των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων». Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου ανέφερε ότι με τη διαδικασία της κινητικότητας από άλλους κλάδους το προσωπικό θα φτάσει τα 830 άτομα, που είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών για ελέγχους σε χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη»!(2022-10-26 00:00:00.0)
Η «γύμνια» των υπηρεσιών ελέγχου(2015-05-09 00:00:00.0)
Οργιάζει η ανασφάλιστη και «μαύρη» εργασία(2007-08-04 00:00:00.0)
Οι εργοδότες τους υποχρεώνουν να παρανομούν!(2004-01-23 00:00:00.0)
Κατάληψη Επιθεώρησης στον Πύργο(1998-04-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ