Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11727

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ «ΜΠΛΟΚΩΝ» ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Σχέδιο αγωνιστικής δράσης με κλιμάκωση στις αρχές του χρόνου

ΣΕΛ.  10
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Διαδηλώσεις για την Υγεία σήμερα σε όλη τη χώρα

ΣΕΛ.  11

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ με στόχο την τρομοκράτηση του λαού!

  • Ποινές φυλάκισης σε συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» με κατασκευασμένο κατηγορητήριο από το 2009
  • Παραστάσεις διαμαρτυρίας χτες και σήμερα από το ΠΑΜΕ και τη Δημοκρατική Συσπείρωση για το μπαράζ διώξεων εναντίον συνδικαλιστών

Η απόφαση καταδίκης στελεχών του Κόμματος και του ΠΑΜΕ αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και του δόγματος «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης, που συνοδεύει την αντιλαϊκή της πολιτική. Η συγκεκριμένη απόφαση, ανάμεσα σε άλλα, είναι και κατάφωρα προκλητική, καθώς ελήφθη από το Πλημμελειοδικείο παρά την απαλλακτική πρόταση που εισηγήθηκε ο εισαγγελέας. Δείχνει ότι ο πραγματικός αντίπαλος της αντιλαϊκής πολιτικής είναι το λαϊκό κίνημα, που αγωνίζεται ενάντια στα μέτρα και συνολικά στη στρατηγική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα, για να διασφαλίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά - λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τον αυταρχισμό και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική και να υψώσουν το δικό τους αγωνιστικό ανάστημα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι διεργασίες και ο λαός

Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει τα δημοσιεύματα γύρω από δημοσκοπήσεις και οι ανάλογες αναλύσεις από τον αστικό Τύπο. Το κύριο ζήτημα που απασχολεί είναι πώς θα προχωρήσει η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνητική εναλλαγή και η συγκρότηση σταθερών κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης. Ολα είναι ανοιχτά. Η αστική τάξη ποντάρει ταυτόχρονα σε πολλά «άλογα»: Στην ενίσχυση του διπολισμού ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στα σενάρια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς και την ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας, στην πιθανότητα νέων φορέων «στα δεξιά» της ΝΔ κ.λπ. Σε όλα τα κόμματα αστικής διαχείρισης υπάρχουν έντονες διεργασίες, το σκηνικό θυμίζει κινούμενη άμμο. Το ερώτημα είναι εάν οι εργαζόμενοι πρέπει να προσδοκούν κάτι το θετικό από αυτήν την αναμόρφωση. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά πως όχι.

Γιατί ανεξάρτητα από τις ιστορικές, ιδεολογικές διαφορές, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες και τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στα κόμματα της αστικής διαχείρισης σε σχέση με το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, το δεδομένο είναι ότι η όποια αναμόρφωση δεν πρόκειται να αλλάξει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του πολιτικού συστήματος.

Η εκτίμηση αυτή δεν είναι αυθαίρετη ούτε υποτιμά διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις όπως, π.χ., η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόσφατη διαπάλη για την τιμή του φαρμάκου είναι χαρακτηριστική. Η κυβέρνηση προχωράει μια πολιτική αναδιαρθρώσεων που ενισχύει την εμπορευματοποίηση, ευνοώντας μέρος της αγοράς που αφορά πρωτότυπα φάρμακα που εισάγουν διεθνείς όμιλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε, στον αντίποδα της κυβερνητικής πολιτικής, μια πρόταση προστατευτισμού υπέρ των εγχώριων φαρμακοβιομηχάνων. Σαφώς και πρόκειται για διαφορετική γραμμή, που όμως δεν αμφισβητεί τη στρατηγική της ΕΕ για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης συνολικά στην Υγεία, αφήνει στο απυρόβλητο το ελληνικό και ξένο κεφάλαιο που συνυπάρχει και στην εγχώρια παραγωγή και στις εισαγωγές φαρμάκου. Ετσι, λοιπόν, είναι διαφορές που αφορούν σε σύγκρουση συμφερόντων μέσα στο κεφάλαιο, εκδηλώνονται με δεδομένο ότι το φάρμακο θα είναι εμπόρευμα, θα παράγεται με σκοπό το κέρδος και όχι την κάλυψη των εργατικών - λαϊκών αναγκών. Θα μπορούσαμε να φέρουμε και άλλα παραδείγματα που δείχνουν το κοινό στρατηγικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται οι διαφορετικές προτάσεις. Πρέπει, λοιπόν, να είναι σαφές ότι οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να προσφέρει διέξοδο στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό οι εργαζόμενοι με κριτήριο τα συμφέροντά τους θα πρέπει απέναντι στο ανακάτεμα της τράπουλας στο αστικό πολιτικό σύστημα να αντιτάξουν την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, στα σωματεία, στους εργασιακούς χώρους, στις γειτονιές, στις τοπικές εκλογές, στις ευρωεκλογές, στις βουλευτικές, με κάθε τρόπο. Η λαϊκή παρέμβαση και δράση μπορεί να δυσκολέψει τα διάφορα αντιλαϊκά σενάρια. Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί σήμερα να συμβάλει στη συγκρότηση της μαχητικής εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε κάθε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, απέναντι στο κεφάλαιο, στην ΕΕ. Μέσα από αυτό το δρόμο μπορεί να μπαίνουν εμπόδια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής επίθεσης, να διαμορφώνονται προϋποθέσεις για να αποκτήσει ο λαός εμπιστοσύνη στη δύναμή του, να παλέψει για την εργατική - λαϊκή εξουσία.


Από την Παρασκευή το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μεθαύριο, Παρασκευή, ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων του 4ου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Χρώματα, μουσικές και κυρίως παιδικά χαρούμενα πρόσωπα θα πλημμυρίσουν την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό (Λεωφόρος Ηρακλείου 145), που θα έχει διαμορφωθεί ως «καλικαντζαροχωριό», για να υποδεχτεί τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ και τους γονείς τους σε μια χαρούμενη και όμορφη γιορτή.


ΣΕΛ.  14


ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Βαθμιαία απελευθέρωση από το Γενάρη

ΣΕΛ.  4
Πείρα από τη δράση των σωματείων για τους ανέργους

ΣΕΛ.  12
ΚΚΕ
Οχι στη συρρίκνωση των ΕΑΣ

ΣΕΛ.  5
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΚΡΑΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε απόλυτη εξαθλίωση 1,5 εκατ. άνθρωποι

ΣΕΛ.  11
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αλληλεγγύη στις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους

Πλήθος εκδηλώσεων αλληλεγγύης για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, πρωτοβουλίες έμπρακτης στήριξης και γιορτές για τα παιδιά διοργανώνουν Συνδικάτα, Σύλλογοι Γυναικών και Λαϊκές Επιτροπές. Η δραστηριότητα αυτή των φορέων του εργατικού κινήματος και της Λαϊκής Συμμαχίας εντείνεται το επόμενο διάστημα με δεκάδες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα.


ΣΕΛ.  13

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ