Παρασκευή 4 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
OTE
Περισσότερη δουλιά σε λιγότερους ώμους

... και χαμένη, κάπου στο βάθος του ορίζοντα, η σύνταξη

Ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας των διαρκώς μειούμενων εργαζομένων στον ΟΤΕ, επιθυμεί η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του Οργανισμού. Και αυτό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις μεγάλες εταιρίες στην προσπάθειά τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Αυτές οι σκέψεις, σε συνδυασμό με τα σχέδια της κυβέρνησης για αντεργατικές ανατροπές στο ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, προοιωνίζονται μέλλον... μεσαίωνα για τους υπαλλήλους της επιχείρησης.

Χτες, στην επίσημη παρουσίαση της νέας θυγατρικής του Οργανισμού, OTEGlobe (θα παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες σε μεγάλες επιχειρήσεις), ο διευθύνων σύμβουλος Ν. Μανασής κάλεσε τους παριστάμενους δημοσιογράφους (!) να «βοηθήσουν» τη διοίκηση για να αλλάξει τη «νοοτροπία» της εργασίας στον ΟΤΕ. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της νέας θυγατρικής, που όπως είπε θα παρέχει «βοήθεια» στους πελάτες της όλο το 24ωρο, υποστήριξε ότι «μια σειρά λειτουργιών και μέσα στον ΟΤΕ πρέπει να αλλάξουν». Προσδιόρισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το ωράριο 8 πμ-2 μμ (;), γιατί οι εταιρίες - πελάτες ζητούν συνεχή κάλυψη.

Τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους; Στην τελευταία δεκαετία το μόνιμο προσωπικό του ΟΤΕ έχει μειωθεί κατά σχεδόν 10.000, μέσω κανονικών συνταξιοδοτήσεων και προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου». Απαιτητικές εργασίες πέφτουν στους ώμους όλο και λιγότερων, γηραιότερων εργαζομένων, καθώς το μόνιμο προσωπικό δεν ανανεώνεται. Περιστασιακά προσλαμβάνονται συμβασιούχοι ωρομίσθιοι. Απασχολούνται για μερικούς μήνες και μέχρι να μάθουν τη δουλιά, απολύονται. Η ποιότητα των υπηρεσιών υποβαθμίζεται.

Τι περαιτέρω συνέπειες θα έχει για τους εργαζομένους και την ποιότητα ζωής τους η παραπέρα εντατικοποίηση; Π.χ. τα κυλιόμενα ωράρια, η εργασία και τα Σαββατοκύριακα με ρεπό μεσοβδόμαδα.

Για δε το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού - ΟΤΕ, οι συνέπειες είναι απτές. Οι εργαζόμενοι που πληρώνουν τις εισφορές μειώνονται και οι συνταξιούχοι αυξάνονται δραματικά. Οπως παραδέχτηκε και ο Ν. Μανασής, το Ταμείο παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα επί σειρά ετών. Είπε ότι υπάρχει μια σκέψη για γενναιότερη συνεισφορά του Οργανισμού στο Ταμείο. Ομως πρόσθεσε ότι η όποια απόφαση για την τύχη του θα συνδέεται με τις γενικότερες αποφάσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Ο,τι χειρότερο, δηλαδή.

Αν περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης και διοίκησης, οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα δουλεύουν με ακανόνιστα ωράρια μέχρι τα 70 τους, καταβάλλοντας υψηλότατες εισφορές, για να πάρουν μια σύνταξη μιζέριας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ