Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ανέξοδες κορόνες για πάταξη της εισφοροδιαφυγής

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου

Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, πρόστιμα για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και λοιπές διατάξεις».

Ενδεικτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • «Την υποχρέωση από την 1/12/2013 των εργοδοτών να καταθέτουν δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΕΤΕΑ, ΤΑΠΙΤ και ΤΑΥΤΕΚΩ, μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».
  • Την επιβολή προστίμων για τους «αδήλωτους εργαζόμενους» που ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού και πιο συγκεκριμένα σε 10.549,44 ευρώ για τους «αδήλωτους» εργαζόμενους άνω των 25 ετών και 9.197 ευρώ κάτω των 25. Τα πρόστιμα αφορούν και τον εργοδότη που αν και δήλωσε τον εργαζόμενο στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», δεν τον συμπεριέλαβε στην ΑΠΔ, που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος παραμένει ανασφάλιστος.

Με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης και δεν διαψεύστηκαν από τον υπουργό, τα όποια μέτρα προβλέπονται στο νομοσχέδιο είναι χωρίς αντίκρισμα. Λόγω των ελλείψεων στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι ΑΠΔ που θα καταθέσουν χιλιάδες επιχειρήσεις, δεν θα εξεταστούν, επειδή δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό στο ΙΚΑ να τις πιστοποιήσει.

Στην Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου και Ασφάλισης του ΙΚΑ (ΕΥΠΕΑ), σήμερα υπάρχουν μόλις 25 ελεγκτές, χωρίς νομική κάλυψη, έξοδα κίνησης, αυτοκίνητα κ.ά. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ πριν το 2010 ήταν 9.700 εργαζόμενοι και σήμερα είναι 5.800. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός όλων των άλλων, αυτή τη στιγμή να είναι σε εκκρεμότητα 160.000 υποθέσεις συνταξιοδότησης!

Με αφορμή την όλη συζήτηση, ο Χρ. Κατσώτης κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει καθαρά αν η βασική σύνταξη των 360 ευρώ «αφορά συνολικά τους εργαζόμενους ή αυτούς που έχουν 35 χρόνια δουλειάς. Οτι μπορεί να έχουμε βασική σύνταξη ακόμα και 40 ευρώ το μήνα. Αλλιώς διαψεύστε το».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ