Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11711

Η πυρηνική «λυκο»συμφωνία στο Ιράν δεν εγγυάται έναν κόσμο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας

ΣΕΛ.  21
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη η πρόταση για την αντιπλημμυρική προστασία

ΣΕΛ.  15

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΙΩΞΕΩΝ ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα

Motion Team

Την Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις διώξεις συνδικαλιστών ανέπτυξε χτες στη Βουλή ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ξέρουμε ότι η Δικαιοσύνη είναι ταξική, αλλά εδώ έχει γίνει πια εργοδοτική ανοιχτά. Υιοθετεί αστήριχτες και απαράδεκτες κατηγορίες σε ένα γενικότερο πολιτικό πλαίσιο, κάνει πλάτες στους ίδιους τους εργοδότες γενικότερα και χτυπάει όποιον αντιστέκεται. Με τις διώξεις και τις καταδίκες υλοποιείται το αυταρχικό δόγμα της κυβέρνησης "νόμος και τάξη", με στόχο την τρομοκράτηση και την υποταγή των εργαζομένων για να περάσει διά πυρός και σιδήρου η άγρια αντιλαϊκή πολιτική». Πλήρη κάλυψη στις διώξεις συνδικαλιστών έδωσε η κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι επενδύσεις

Η Ελλάδα προσελκύει επενδύσεις, διατείνεται το μέρος του αστικού Τύπου που υποστηρίζει την κυβέρνηση. Για να το τεκμηριώσει αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Coca - Cola», «Nokia», «Delhaize», Αμερικανοί και Αραβες που συμμετέχουν στις «επενδυτικές ομάδες» και ενδιαφέρονται για τον Αστέρα Βουλιαγμένης, η COSCO σχεδιάζει νέες δραστηριότητες σε συνεργασία με «Hewlett - Packard» και «Huawei» κ.λπ. Η πολιτική της κυβέρνησης διώχνει επενδύσεις και διαλύει τη βιομηχανία της χώρας, υποστηρίζει το μέρος του Τύπου που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αξιοποιούν είναι της ΒΙΟΧΑΛΚΟ (του Στασινόπουλου), την πολιτική της κυβέρνησης για το Φάρμακο που «υπονομεύει την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία», ενώ υποστηρίζουν ότι κερδισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης είναι οι «κρατικοδίαιτοι» και «διαπλεκόμενοι» επιχειρηματίες.

Είναι προφανές ότι η αντιπαράθεση γίνεται πάνω σε ένα κοινό έδαφος: Την προσπάθεια ανόρθωσης της καπιταλιστικής οικονομίας της Ελλάδας, τη στήριξη δηλαδή της καπιταλιστικής ανάκαμψης ως μονόδρομου για την έξοδο από την κρίση. Ανάκαμψη όμως που προϋποθέτει την υιοθέτηση της στρατηγικής του κεφαλαίου για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία στην πράξη σημαίνει τσακισμένα εργατικά δικαιώματα.

Είναι σίγουρο ότι το κάθε κεφάλαιο, κάθε μονοπωλιακός όμιλος κινείται με κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσει προνομιακή θέση σε βάρος των ανταγωνιστών του, πώς θα έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο στην κερδοφορία. Με αυτό το κριτήριο ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις, γίνονται ή δε γίνονται επενδύσεις. Διαφορετικό κριτήριο δεν υπάρχει.

Η αστική διαχείριση, η πολιτική που ασκεί κάθε φορά η αστική κυβέρνηση μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολεύει αυτήν την κινητικότητα κεφαλαίων. Κάθε βεβαίως κεφάλαιο κάνει κουμάντο για τον εαυτό του, ενώ η αστική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κουμάντο συνολικά για τους καπιταλιστές ως τάξη. Εδώ εκδηλώνονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί σε σχέση με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβερνητική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση ή μη επενδύσεων γίνεται με όρους στήριξης της καπιταλιστικής ζούγκλας, που γίνεται όλο και πιο άγρια και στην οποία μόνιμο θύμα είναι οι εργαζόμενοι.

Ολη λοιπόν αυτή η φιλολογία αποσκοπεί στο να παραμείνουν οι εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι σε ένα ψεύτικο για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους δίλημμα: Ποια πλευρά, ποιες προτεραιότητες στην καπιταλιστική ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίξουν. Να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην ψευδαίσθηση ότι η επίλυση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων θα έρθει επαναλαμβάνοντας το φαύλο κύκλο: καπιταλιστική ανάπτυξη - κρίση, την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει διευρυμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και δε θα φέρει την κρίση.

Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον κεντρικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη με σκοπό τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.


Πανυγειονομική συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Υγείας

Παράταση των 24ωρων απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι τις 9/12 αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αδιάλλακτη τόσο στο ζήτημα των ανατροπών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όσο και στην κινητικότητα, όπου ετοιμάζεται να εντάξει το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ, με ενδεχόμενες απολύσεις γιατρών.


ΣΕΛ.  13


Ο καπιταλισμός μέσα από τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ

ΣΕΛ.  6   -   7
«ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΩΔΙΚΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ»
Χωρίς ημερομηνία λήξης η αντιλαϊκή πολιτική

ΣΕΛ.  6
Δουλειά με δικαιώματα διεκδίκησαν οι ανάπηροι

ΣΕΛ.  12
Σήμερα δικάζονται ξανά οι απεργοί χαλυβουργοί

ΣΕΛ.  9
35ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΔΕΔΥ
Σημαντικές αποφάσεις με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Το Συνέδριο αποφάσισε να πραγματοποιηθεί καταστατικό συνέδριο το β' εξάμηνο του 2014 και δεσμεύθηκε να προτείνει σε αυτό την αλλαγή του άρθρου 4 του καταστατικού, έτσι ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα εγγραφής στις δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις όλοι οι εργαζόμενοι που εργάζονται στο Δημόσιο, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και χρονικό διάστημα στην εργασία. Στο πλαίσιο αυτό η ΑΔΕΔΥ καλεί τις οργανώσεις - μέλη της να εγγράψουν στη δύναμή τους όλους τους συμβασιούχους.


ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org