Σάββατο 30 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συνάντηση αντιπροσωπειών ΠΣΟ - ΠΝΟ

Συζήτησαν για την ανάδειξη της επίθεσης που κλιμακώνεται στα δικαιώματα των ναυτεργατών

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνάντηση
Με αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), αποτελούμενη από τον Γιώργο Μαυρίκο, γενικό γραμματέα, την Χίλντα Τσακόν, αντιπρόεδρο, και τον Μουσταφά Φαγέ, εκπρόσωπο των γαλλόφωνων χωρών της Αφρικής στην ΠΣΟ, συναντήθηκε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να αναδειχθεί η επίθεση στα δικαιώματα των ναυτεργατών που οξύνεται μέσα από το νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις». Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η κυβέρνηση καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανατρέπει τις οργανικές συνθέσεις των πληρωμάτων και διευρύνει τη «μαύρη» εργασία, χτυπά τα δικαιώματα των ναυτεργατών και παράλληλα υπονομεύει την ασφάλεια για το σύνολο όσων επιβαίνουν στα πλοία.

Τα παραπάνω, όπως κατήγγειλαν οι ναυτεργάτες, έρχονται σε αντίθεση ακόμα και με τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας. Τονίστηκε, επίσης, ότι με όχημα την πρόβλεψη για «πλοίο ασφαλείας» η κυβέρνηση ενισχύει τους μηχανισμούς καταστολής και απεργοσπασίας ενάντια στους αγώνες των ναυτεργατών.

Από τη μεριά της, η αντιπροσωπεία της ΠΣΟ ξεκαθάρισε πως θα στηρίξει τους ναυτεργάτες και τις διεκδικήσεις τους. Δεσμεύτηκε να αναδείξει με όλες τις δυνάμεις της την επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα, η οποία γίνεται ακόμα και με την παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Οι δύο Ομοσπονδίες (η ΠΝΟ δεν είναι μέλος της ΠΣΟ) κατέληξαν να ετοιμαστεί αναλυτική έκθεση από την ΠΝΟ, την οποία στη συνέχεια η ΠΣΟ θα προωθήσει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) και θα οργανώσει σχετικές παρεμβάσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ