Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρόσκληση για επιθεωρήσεις από την Τεχεράνη

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Πρόσκληση από την ιρανική ηγεσία να αποστείλει επιθεωρητές να ελέγξουν την εγκατάσταση βαρέος ύδατος στο Αρακ, όπου γίνεται επεξεργασία πλουτωνίου, στις 8 Δεκέμβρη έλαβε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσε, χτες, ο επικεφαλής της. Ο Γιουκίγια Αμάνο υποστήριξε ότι οι επιθεωρήσεις στις εγκαταστάσεις του Αρακ εντάσσονται μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τεχεράνη υπογράφοντας την «ενδιάμεση συμφωνία» για το πυρηνικό της πρόγραμμα, την περασμένη Κυριακή στη Γενεύη, ζητώντας και οικονομική ενίσχυση.

Την ίδια ώρα, στην Τεχεράνη έφθανε, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, για επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ, ο οποίος αναμενόταν να συναντήσει τον Πρόεδρο Ροχανί και τον ομόλογό του Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Ιράν και ΗΑΕ έχουν εμπορικές σχέσεις αλλά είχαν ψυχρανθεί σε διπλωματικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια λόγω αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ. Ομπάμα, τηλεφώνησε στον Σαουδάραβα βασιλιά, Αμπντουλάχ, για να τον ενημερώσει για την «ενδιάμεση» συμφωνία, αφού η Σ. Αραβία ανησυχεί ιδιαίτερα από την αυξημένη επιρροή του Ιράν στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ