Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ
Τα μονοπωλιακά συμφέροντα στο προσκήνιο

ΒΙΛΝΙΟΥΣ.--

Η απόφαση της ουκρανικής κυβέρνησης να αναστείλει τις προετοιμασίες για την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης και ζώνης ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, προκρίνοντας την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, βρίσκεται στο επίκεντρο της τρίτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, για την Ανατολική Εταιρική Σχέση, που ξεκίνησε χτες στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στη Σύνοδο όπου συμμετέχουν εκτός από τους 28 ηγέτες της ΕΕ - μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς - η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία, αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στο Κίεβο για αναθεώρηση της απόφασης. Και με την τωρινή αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΕΕ και Ρωσία επιβεβαιώνεται ότι η Ανατολική Ευρώπη (που τόση προσπάθεια έκανε ο ιμπεριαλισμός για να ανατρέψει το σοσιαλισμό) είναι και σήμερα πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, και ως αγορά αλλά και ως κόμβος για το πέρασμα αγωγών και δικτύων.

Η απόφαση του Κιέβου - στο πλαίσιο των σφοδρών συγκρούσεων των συμφερόντων στην αστική τάξη της ίδιας της χώρας - να παγώσει τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ, που αναμενόταν να γίνει στη Σύνοδο του Βίλνιους, προήλθε μετά και από πιέσεις της Ρωσίας, που είδε την επιρροή της στην περιοχή να απειλείται από την ΕΕ, που βεβαίως σε άλλα ζητήματα έχει συνεργασία.

Σε κοινή τους τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ανέφεραν ότι η προσφορά για υπογραφή της συμφωνίας στο Βίλνιους, προς την Ουκρανία ισχύει, με προϋπόθεση την πολιτική βούληση της ουκρανικής ηγεσίας, την αποφασιστική δράση και πρόοδο στους όρους που καθορίστηκαν το Δεκέμβρη του 2012. Μπαρόζο και Ρομπάι υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση των σχέσεων Κιέβου - Βρυξελλών δε γίνεται εις βάρος σχέσεων με άλλες χώρες, και ότι η Ανατολική Εταιρική Σχέση αποτελεί μία «επωφελή σχέση από την οποία θα κερδίσουμε όλοι».

Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, ο επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, συναντήθηκε με εκπροσώπους της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ενώ πραγματοποιήθηκε και τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, με τους Ζ. Μπαρόζο και Χ. Ρομπάι. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε δήλωσή της ανέφερε ότι δεν αναμενόταν να οριστικοποιηθεί χτες η συμφωνία, ωστόσο, όπως είπε αναφερόμενη στην Ουκρανία, «η πόρτα παραμένει ανοικτή». Στη Σύνοδο αναμένεται επίσης να ανακοινωθεί η επίτευξη προόδου με τη Γεωργία και τη Μολδαβία, με τις οποίες η ΕΕ ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η υπογραφή συμφωνιών με τις χώρες αυτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ