Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΜΕΡΚΕΛ
Συμφωνία για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Τη δέσμευση για τη λήψη όσων «διαρθρωτικών μέτρων» χρειαστούν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του δημοσιονομικού προγράμματος και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού κεφαλαίου ανέλαβε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς -προαναγγέλλοντας την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επέλασης- κατά τη συνάντηση που είχε χτες στο Βερολίνο με την Αν. Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, πρόσφερε πολιτική στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση, αναφερόμενη στην επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν νέα μέτρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Γερμανίδα καγκελάριο για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος, των διαρθρωτικών αλλαγών, την επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος», καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με τις αποφάσεις ωστόσο να παραπέμπονται για την άνοιξη και αφού πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνέδριο στο Βερολίνο που διοργανώνει γερμανική εφημερίδα. Τον Αν. Σαμαρά στην επίσκεψή του στη Γερμανία συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου.

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με σάρωμα του λαού

Στις δηλώσεις της κατά τη χτεσινή συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή για την «επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», πρέπει να δώσει «έμφαση στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών», τονίζοντας ότι «είναι ο δεύτερος όρος» του προγράμματος. Στο θέμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, η Α. Μέρκελ επισήμανε πως «υπάρχουν θέματα που δεν έχουν επιλυθεί». Υπάρχουν, σημείωσε «ανοιχτά ζητήματα στον προϋπολογισμό του 2014 και δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 - 1,5 - 2 δισ.ευρώ» και τόνισε:«Είναι σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της». Η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, όπως ξεκάθαρα τόνισε η Αν. Μέρκελ και δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα επιφέρει νέα σκληρά μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων, ο Αν. Σαμαράς σημείωσε ότι «διορθώνουμε ήδη και διαρθρωτικές ανισορροπίες στην ελληνική οικονομία», ενώ σε σχέση με τις θυσίες δίχως τέλος του ελληνικού λαού ανέφερε: «Πρέπει να γίνουν κι άλλα, πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες. (...)Εχουμε καλύψει μεγάλη απόσταση και θακαλύψουμε κι άλλη.Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας είναι ήδη ορατή».

Οι «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός θα οδηγήσουν σε νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, μεγαλύτερες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, παραπέρα μειώσεις μισθών, πρόσθετες παροχές στο κεφάλαιο και μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε, επίσης, πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας είναι η «άρση των εμποδίων στη δράση των επιχειρήσεων και τη ρευστότητά τους». Η διευκόλυνση των επιχειρήσεων θα γίνει με βάση τους άξονες μεταρρυθμίσεων που προτείνουν ο ΟΟΣΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα και αποτελούν ένα κράμα φιλομονοπωλιακών και αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την ταχύτερη ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Παζάρια για τη «βιωσιμότητα» του χρέους

Για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της τριετίας 2014 - 2016 και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Αν. Μέρκελ επανέλαβε πως θα συζητηθεί, αφού πρώτα η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ «πιστοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα» και η ελληνική κυβέρνηση «τηρήσει τα συμφωνημένα». Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά «μόνο τότε η Γερμανία θα βοηθήσει», παραπέμποντας τη συζήτηση για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους που πιθανά θα οδηγήσει σε νέο δάνειο και νέο μνημόνιο για την άνοιξη του 2014.

Για το ίδιο θέμα, ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε ότι «δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέο μνημόνιο ή για νέο δάνειο», ενώ για τις επαφές με την τρόικα υποστήριξε ότι «υπήρξε πρόοδος» και πως «θα υπάρξει τελική συμφωνία». Σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «έχουμε πιάσει τους στόχους», αναφερόμενος στην επίτευξη «πρωτογενούς πλεονάσματος» και ότι «πρέπει να βγούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από το Μνημόνιο και να φύγει η τρόικα από την Ελλάδα». Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είτε με μνημόνιο είτε χωρίς μνημόνιο «δε θα σταματήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές». Ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του λαού ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ» και ισχυρίστηκε ότι «ανεξάρτητα από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».

Οι Σαμαράς και Μέρκελ αναφέρθηκαν επίσης και στις πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση «ρευστότητας» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και αναφέρθηκαν στη λειτουργία του «Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου» από τις αρχές του 2014. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι βρίσκεται «σε καλό δρόμο η δημιουργία της τράπεζας επενδύσεων» στην Ελλάδα που θα λειτουργήσει στα πρότυπα της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Επενδύσεων (KWF), με το γερμανικό κρατικό πιστωτικό ίδρυμα να συμμετάσχει στο ελληνικό ταμείο με 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας στο θέμα της «παράνομης μετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ