Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Παραπέρα αντιδραστικοποίηση σε συνθήκες αναμόρφωσης

Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση από την επόμενη Βουλή, την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκδήλωση με θέμα «Πολιτικό Σύστημα και Συνταγματική Αναθεώρηση», με τη συμμετοχή δικαστικών, εκλογολόγων, πανεπιστημιακών. Στους διοργανωτές της εκδήλωσης φιγουράριζαν και οικονομικοί παράγοντες, όπως το ΙΟΒΕ και «σύμβουλοι επιχειρήσεων».

Οι συζητήσεις αυτές για τη συνταγματική αναθεώρηση εντάσσονται στην επιχείρηση παραπέρα θωράκισης των θεσμών του αστικού κράτους, της παραπέρα προσαρμογής τους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και δεν είναι καθόλου άσχετες με την προωθούμενη αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Οι προτάσεις των ομιλητών εστίασαν μεταξύ άλλων στη λειτουργία του Δημοσίου, στην παραπέρα αντιδραστικοποίηση των διατάξεων για τον έλεγχο και τη λειτουργία των κομμάτων, καθώς και στην ανάγκη αλλαγών στον εκλογικό νόμο και τις συνταγματικές προβλέψεις, έτσι ώστε να υπηρετείται καλύτερα ο στόχος της συγκρότησης σταθερών αστικών κυβερνήσεων, με ικανότητα προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο συντονιστής της συζήτησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, πρόεδρος ΣτΕ ε.τ. και πρώην πρωθυπουργός, εμφανίστηκε απογοητευμένος επειδή, όπως υποστήριξε, υπάρχει έντονος κρατικός παρεμβατισμός στην οικονομία της χώρας και υπερτροφικό Δημόσιο, επειδή η μεταπολίτευση όπως λειτούργησε και με ό,τι επικράτησε έφερε έλλειψη ανταγωνιστικότητας («έμαθε ο Ελληνας να βολεύεται και όχι να ανταγωνίζεται», είπε χαρακτηριστικά).

Ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεώργιος Δελλής υπεραμύνθηκε του «φιλελεύθερου πολιτικού συστήματος». Εθιξε ως αρνητικό το γεγονός ότι για να κατέβει ένα κόμμα σε εκλογές αρκεί μια δήλωση ότι δεν σκοπεύει στη βίαιη διάλυση του πολιτεύματος, χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος για την ειλικρίνεια μιας τέτοιας δήλωσης. Επίσης, στηλίτευσε το ότι στις συνταγματικές αναθεωρήσεις τα κόμματα παρέμειναν ανέλεγκτα (όπως παρουσίασε το θέμα) ως προς τους σκοπούς και την οργάνωσή τους. Λίγο - πολύ υποστήριξε ότι η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να αφορά και το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας των κομμάτων. Παρακάτω μίλησε για κομματικό καρτέλ, ζήτησε άνοιγμα της «αγοράς» των πολιτικών ιδεών, ισχυριζόμενος ότι το «έλλειμμα ανταγωνιστικότητας» που διαπιστώνεται στην Ελλάδα, δεν αφορά μόνο την οικονομία. Προς τούτο ζήτησε να ανοίξει ο εκλογικός στίβος στους νεοεισερχόμενους, ακόμα και με χαλάρωση των κανόνων στην ιδιωτική χρηματοδότηση και την τηλεοπτική τους προβολή.

Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, πολιτικός μηχανικός - σύμβουλος επιχειρήσεων, κατέκρινε προσλήψεις και πελατειακό κράτος. Ουσιαστικά ζήτησε απολύσεις με επιτάχυνση της διαδικασίας. Κατέθεσε προτάσεις για «εκσυγχρονισμό» της εκλογικής διαδικασίας, όπως κατάργηση του σταυρού προτίμησης, μη υπουργοποίηση των βουλευτών («ασυμβίβαστο») και να σταματήσουν οι πρόωρες εκλογές. Στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε ως εκλογικό σύστημα την ενισχυμένη αναλογική, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα θέλουμε κυβερνησιμότητα.

Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου, χαρακτήρισε κρίσιμο ζήτημα τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. Ασκησε κριτική στο ισχύον λέγοντας ότι η πολλαπλά διαπιστωμένη ακαταλληλότητα του ισχύοντος εκλογικού νόμου θα έπρεπε να οδηγήσει άμεσα σε συζήτηση για καινούριο. Ενδεικτικά είπε ότι «μια ισχυρή δόση αναλογικής είναι αναγκαία για να μην εκτροχιαστεί η πολιτική σύγκρουση. Αλλιώς θα πάμε για μεγάλη πόλωση». Ζήτησε έλεγχο των εκλογικών δαπανών και απολογιστικά από ανεξάρτητη αρχή - και με δυνατότητα του αντιπάλου να καταμετρήσει τις δαπάνες που κάνει ένα κόμμα. Επίσης, πρότεινε μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 2%, όχι όμως μόνο για μια καλύτερη αντιπροσώπευση του λαού, αλλά και για ανεύρεση λύσεων σε αστικοκυβερνητικές δυσκολίες. Οπως είπε, το Μάη του 2012 το 19% του λαού έμεινε δίχως εκπροσώπηση επειδή δεν έπιασε το 3%. Αν το όριο ήταν 2% θα έμπαιναν στη Βουλή άλλα 4 κόμματα, φέρνοντας μαζί τους «και άλλες κυβερνητικές δυνατότητες».

Τέλος, ο πανεπιστημιακός Φίλιππος Σπυρόπουλος πρότεινε οι εκλογές να γίνονται κάθε 4 χρόνια. Η Βουλή να εξαντλεί τετραετία, εκτός από αυτοδιάλυσή της με πλειοψηφία τέτοια που να μην αρκούν οι ψήφοι ενός μόνο κόμματος. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, πρωθυπουργός να αναδεικνύεται ο πρόεδρος του πρώτου ή του δεύτερου κόμματος («τρίτη εντολή δεν χρειάζεται»), παραθέτοντας και άλλες τέτοιες προτάσεις περί εξεύρεσης πρωθυπουργών. Ζήτησε και αυτός να καθιερωθεί απόλυτο ασυμβίβαστο βουλευτικού με υπουργικό αξίωμα, καθώς και να ενισχυθεί παραπέρα ο ρόλος του πρωθυπουργού που θα κυβερνά με ολιγομελή κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ