Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η «εμπιστοσύνη» και ο παράς

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, εκτιμά ο αστικός Τύπος, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της αμερικάνικης κυβέρνησης. Μίλησε για παραπέρα ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, αύξηση της δραστηριότητας αμερικανικών εταιρειών στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες, γιατί αυτό θα βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον, θα διευκολύνει αμερικανικές εταιρείες να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς και θα ωφεληθεί η Ελλάδα από καλύτερες υπηρεσίες και χαμηλότερες τιμές σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια και η υγειονομική περίθαλψη. Οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν μέσω της ενεργοποίησης της Τράπεζας Εξαγωγών - Εισαγωγών με πιστώσεις για τη χρηματοδότηση εμπορικών δράσεων στην Ελλάδα. Ετσι είναι η «εμπιστοσύνη». Πληρώνεται με αντάλλαγμα που στην ψύχρα ζητούν οι ΗΠΑ. Κρατικές προμήθειες για σίγουρους τζίρους και κέρδη για τα μονοπώλια, μερίδιο στην Ενέργεια και στον τομέα Υγείας, κερδοφόροι και οι δύο. Αλλά οι εργαζόμενοι θα ζουν σε φτώχεια και εξαθλίωση.

Ο Βίζερ και τα συμφέροντα

Συγκρουστείτε με τα «κατεστημένα συμφέροντα» διεμήνυσε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. «Οπως συνηθίζεται σε τομείς όπου υπάρχουν κατεστημένα συμφέροντα, λίγοι προνομιούχοι προστατεύονται από τον ανταγωνισμό και ευνοούνται εις βάρος του υπόλοιπου πληθυσμού. Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γίνει αναδιάρθρωση των κρατικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστιες ζημίες ή να απελευθερωθούν οι αγορές του ψωμιού, του γάλακτος και των φαρμάκων ή να αναδιαρθρωθεί η δημόσια διοίκηση», είπε. Τι σημαίνουν αυτά; Απελευθερώστε την ελληνική αγορά για να κάνουν πάρτι επενδύσεων και κερδών οι μεγαλοεπιχειρηματίες, να γίνει συγκεντροποίηση, άρα και ισχυροποίηση του κεφαλαίου. Και αυτό στο όνομα ενίσχυσης του ανταγωνισμού που θα μειώσει τις τιμές σε όφελος του λαού. Αλλά η πείρα έχει δείξει ότι και ο ανταγωνισμός μεγαλώνει και οι τιμές αυξάνονται. Ετσι λειτουργούν τα μονοπώλια, αυτά καθορίζουν τις τιμές...

Διαπιστευτήρια

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη στο ρ/σ «Real» χτες ακούγεται ο εξής δημοσιογραφικός σχολιασμός: «...μάλλον δεν είστε και τόσο μεγάλο φόβητρο. Θέλω να πω, φαίνεται ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι εταίροι μας, δανειστές μας δεν δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα». Αντιλέγει ο Π. Σκουρλέτης: «Είναι αλήθεια ότι αυτό που ονομάζουμε διεθνής κοινή γνώμη, έτσι όπως εκφράζεται από τα διάφορα κέντρα, πολιτικά και οικονομικά, σήμερα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα, το βλέπουν μ' ένα διαφορετικό μάτι απ' ό,τι πριν ένα χρόνο». Γιατί άραγε; Μήπως γιατί -όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος- «συμβιβάζονται με την πραγματικότητα»; Αλλά ποια «πραγματικότητα»; Τα διαπιστευτήρια που ξαναδόθηκαν τελευταία από τον Αλ. Τσίπρα στο Τέξας. Στηρίζουμε στην Ευρωζώνη και το ευρώ. Συμφωνούμε με την πολιτική Ομπάμα. Διαπιστευτήρια είχε δώσει και στη συνέλευση του ΣΕΒ, πιο πρόσφατα στους φαρμακοβιομηχάνους, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες...

«Πύλες» νέων πληρωμών

Μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΙΚΑ δουλεύουν στα δημόσια νοσοκομεία κοντά στους 200 γιατρούς που έχουν το δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο. Πάνω από μια δεκαετία λειτουργούν και ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία. Τώρα επίκεινται οι απολύσεις 1.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα προσληφθούν στα δημόσια νοσοκομεία και θα διατηρήσουν το δικαίωμα για ιδιωτικό ιατρείο. Πρόθεση, σύμφωνα με πληροφορίες, του υπουργού Υγείας είναι να παραχωρήσει το δικαίωμα στους διευθυντές και τους συντονιστές γιατρούς του ΕΣΥ να διατηρούν παράλληλα ιδιωτικό ιατρείο. Ενώ υποσχέθηκε απογευματινά χειρουργεία, «πακέτο» στις ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι λέει θα καταπολεμήσουν το «φακελάκι», την «παραοικονομία» και θα αυξήσουν τα έσοδα των νοσοκομείων. Επέκταση, λοιπόν, της εμπορευματοποίησης σ' αυτό που ονομάζεται «Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Οι άνθρωποι του μόχθου πληρώνουν ολοένα και περισσότερα για την Υγεία. Ηδη τα 4 στα 10 ευρώ που ξοδεύονται στην Ελλάδα για την Υγεία βγαίνουν απ' την τσέπη του ασθενούς.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Η Πανρωσική Κεντρική Εκτελεστική Επιτροπή εκδίδει διάταγμα για την κατάργηση των καστών και της ταξικής διαβάθμισης των πολιτών (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1918 Αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται σε Νοβοροσίσκ, Σεβαστούπολη και Οδησσό, κλιμακώνοντας την επέμβαση κατά του νεαρού σοβιετικού κράτους.

1920 Γεννιέται ο Ρουμάνος ποιητής Πάουλ Τσελάν.

1923 Λίγες μέρες μετά την κατάλυση των εργατικών κυβερνήσεων (κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών) στη Θουριγγία και τη Σαξονία και την καταστολή της εργατικής εξέγερσης στο Αμβούργο, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1929 Περίπου 3.500 φοιτητές της Αθήνας δέχονται επίθεση από την Αστυνομία καθ' οδόν για να παρουσιάσουν στις αρχές τα αιτήματά τους. Πολλοί φοιτητές τραυματίζονται, ενώ 15 συλλαμβάνονται. Σε απάντηση οι φοιτητές κηρύσσουν απεργία, η οποία διαρκεί πολλές μέρες και παίρνει μεγάλη οξύτητα, με καθημερινές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, καθώς και συγκρούσεις με την Αστυνομία. Οι συλλήψεις συνεχίζονται, ενώ 32 καταδικάζονται σε διάφορες ποινές φυλάκισης. Στις 21 Δεκέμβρη, 21 κρατούμενοι φοιτητές κηρύττουν απεργία πείνας που κρατά 6 μέρες, οπότε οι αρχές αναγκάζονται να τους αποφυλακίσουν. Τελικά, η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει ορισμένα από τα αιτήματα των φοιτητών.

1933 Γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κζίστοφ Πεντερέτσκι.

1934 Περίπου 20.000 εργάτες της Αθήνας κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας για τη δολοφονική επιδρομή της Αστυνομίας και των φασιστών στα γραφεία του «Ριζοσπάστη».

1940 Η Ρουμανία προσχωρεί στις δυνάμεις του Αξονα.

1940 Λαϊκή εξέγερση πραγματοποιείται στο Νότιο Βιετνάμ κατά των Γάλλων αποικιοκρατών.

1942 Ο Κόκκινος Στρατός ολοκληρώνει την περικύκλωση των δυνάμεων του Αξονα (περίπου 300.000 άνδρες), που απειλούσαν την ηρωική πόλη του Στάλινγκραντ (σοβιετική επιχείρηση «Ουρανός»).

1945 Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός παραιτείται από αντιβασιλέας αρνούμενος να ορκίσει την κυβέρνηση Θ. Σοφούλη.

1948 Τμήματα πεζικού του ΔΣΕ από το Βέρμιο και ιππικού από τη Θεσσαλία συντρίβουν επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σινιάτσικο. Οι Α' και Β' Μοίρες των ΛΟΚ του κυβερνητικού στρατού αποδεκατίστηκαν.

1956 Πεθαίνει ο Αντρέ Μαρτί, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

1976 Ελικοφόρο αεροπλάνο της «Ολυμπιακής» συντρίβεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι 46 επιβάτες του, καθώς επίσης και το τετραμελές πλήρωμα.

1976 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μαλρό.

1980 Σεισμός μεγέθους 6,89 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νότια Ιταλία, σκοτώνοντας 2.914 άτομα και τραυματίζοντας πάνω από 10.000.

1989 Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) υπό τον Ξενοφώντα Ζολώτα.

1990 Πεθαίνει ο Βρετανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ρόαλντ Νταλ.

1995 Πεθαίνει ο Γάλλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Λουί Μαλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ