Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παρακράτηση της ενιαίας ενίσχυσης

Ερώτηση του Μπ. Αγγουράκη στην Κομισιόν για την προκλητική πρακτική της κυβέρνησης σε βάρος των αγροτών

Την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που παράνομα και με προκλητικό τρόπο παρακρατεί χρηματικά ποσά από την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2013, την οποία δικαιούνται οι αγρότες, καταγγέλλει με Ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης.

Με αυτά τα λεφτά, οι αγρότες περίμεναν να αγοράσουν αγροτικά εφόδια για να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, να πληρώσουν τα πιο πιεστικά χρέη και να ζήσουν την οικογένειά τους, αφού το αγροτικό εισόδημα έχει αποδεκατιστεί. Οι παρακρατήσεις αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, τις εισφορές στον ΕΛΓΑ, στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για την αίτηση στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων), αν και οι ΕΑΣ πληρώνονται για την υπηρεσία αυτή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα κονδύλια αυτών των ενισχύσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δίνονται σε όλους τους αγρότες της ΕΕ και αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση, χωρίς βέβαια να αναπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των αγροτών.

Σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κανονισμού 1782/2003 του Συμβουλίου της ΕΕ, οι ενισχύσεις αυτές καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους. Συνεπώς, δεν επιτρέπεται η παραμικρή παρακράτηση και η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίζει και να δίνει καθ' ολοκληρία και στο ακέραιο το ποσό της ενίσχυσης στο δικαιούχο.

Με βάση όλα αυτά, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει την Κομισιόν «τι ενέργειες θα κάνει προκειμένου να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση και να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες όσα χρήματα καταχρηστικά έχουν παρακρατηθεί από τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων;».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ