Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΙΟΣ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Στο έλεος της νόσου ζώα και μικροί κτηνοτρόφοι

Απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ, η κυβέρνηση αρνήθηκε τη λήψη επιπλέον μέτρων και απέρριψε προκλητικά την αύξηση των αποζημιώσεων

Κανένα περαιτέρω μέτρο δεν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού της ευλογιάς που έχει «χτυπήσει» τα αιγοπρόβατα (και κυρίως πρόβατα) στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, απειλώντας με αφανισμό τους μικρούς κτηνοτρόφους.

Αυτή την απάντηση έδωσε χτες από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας άμεσα μέτρα, όπως η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ενίσχυση της πρόληψης, έκτακτη επιδότηση των κτηνοτρόφων στις προσβεβλημένες περιοχές, αποζημιώσεις που να καλύπτουν πλήρως το χαμένο εισόδημα κ.ά.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι με την «εκδήλωση της ασθένειας φάνηκαν όλες οι ανεπάρκειες και οι ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αποδεκατιστεί. Οχι μόνο δεν προσλαμβάνονται κτηνίατροι, αλλά δεν αναπληρώνονται ούτε οι θέσεις αυτών που συνταξιοδοτούνται (....) Αυτές οι ελλείψεις καθιστούν την εκρίζωση της νόσου εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και τις συνέπειες πολύ βαριές».

Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού ήταν ότι «εγώ είμαι ο πρώτος που θα ήθελα να έχουμε τη δυνατότητα προσλήψεως κτηνιάτρων, όχι σήμερα, αλλά χτες αν ήταν δυνατόν. Ομως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χώρα είναι εμπερίστατη. Αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία»! Ο ίδιος αρνήθηκε ακόμα την αύξηση των αποζημιώσεων, με το προκλητικό επιχείρημα ότι το μέτρο αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν «δέλεαρ για τη διασπορά της νόσου, είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια», όταν σε περίπτωση που προσβληθεί ένα ζώο ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δεχτεί να θανατωθεί ολόκληρο το κοπάδι του!

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, παραδέχτηκε πως παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί (έχουν επιστρατευτεί μέχρι και οι Ενοπλες Δυνάμεις), ο ιός συνεχίζει να επιτίθεται ακάθεκτος με απολογισμό μέχρι τώρα 8.500 ζώα νεκρά (σε άλλα στοιχεία του υπουργείου γίνεται λόγος για πάνω από 10.000), ενώ αυτά που βρίσκονται σε καραντίνα και είναι έγκλειστα ξεπερνούν τις 40.000! Ο υπουργός επιβεβαίωσε ακόμα ότι «έχουμε 51 καταγεγραμμένες εστίες: 31 στον Εβρο, 8 στη Θεσσαλονίκη, 8 στην Ξάνθη, 2 στη Ροδόπη και 2 στη Λέσβο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ