Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η ΚΑΠ 2014 - 2020

Η «νέα μεταρρύθμιση» εξοντώνει τους μικρούς αγρότες, κατήγγειλε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας

ΠΑΣΥ εναντιώνεται στη νέα ΚΑΠ και καλεί τους αγρότες που κινδυνεύουν με αφανισμό να την αντιπαλέψουν
ΠΑΣΥ εναντιώνεται στη νέα ΚΑΠ και καλεί τους αγρότες που κινδυνεύουν με αφανισμό να την αντιπαλέψουν
Την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ για το 2014 - 2020 ενέκρινε την Τετάρτη το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, με τις ψήφους της μεγάλης συμμαχίας των κομμάτων του κεφαλαίου (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι / ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - Οικολόγοι Πράσινοι - ΔΡΑΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ).

Το 2014 θεωρείται έτος μετάβασης στο νέο καθεστώς της ΚΑΠ, η οποία θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή στη χώρα μας από το Γενάρη του 2015. Για να χρυσώσει το χάπι των νέων μέτρων, που θίγουν τη συντριπτική πλειοψηφία της φτωχομεσαίας αγροτιάς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινώσει ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι «προϊόν διαβούλευσης» μεταξύ των παραγωγικών φορέων του αγροτικού τομέα, η οποία θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Εργαλείο συγκεντροποίησης γης και παραγωγής

Παρόλο που η οριστική μορφή της ΚΑΠ εκκρεμεί, από τα κείμενα που έχουν εγκριθεί, προκύπτει ότι τα δύο σημεία που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στον αγροτικό τομέα, είναι η κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και η απόδοση του 30% των συνολικών κονδυλίων σε δράσεις «φιλικές» για το περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά πλασάρονται από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της σαν τα συνθετικά μιας πιο «δίκαιης» και πιο «πράσινης» ΚΑΠ.

Με τον όρο «ιστορικό δικαίωμα» εννοούμε τις στρεμματικές επιδοτήσεις που καθιερώθηκαν από το 2006 και ισχύουν ως δικαιώματα ανά εκτάριο, ανάλογα με το τι καλλιεργούσε και τι επιδοτήσεις έπαιρνε το διάστημα 2000 - 2002 ο κάθε παραγωγός. Το «μοντέλο» αυτό πλέον καταργείται, με την εφαρμογή της «περιφερειοποίησης» των επιδοτήσεων, με σκοπό - όπως λένε - την επίτευξη «εσωτερικής σύγκλισης». Την άρση, δηλαδή, μεγάλων διαφορών στις επιδοτήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας και από προϊόν σε προϊόν, στο όνομα της «δικαιοσύνης».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αν ολόκληρη η Επικράτεια θεωρηθεί μία περιφέρεια, η επιδότηση για τους γεωργούς, ανεξαρτήτως καλλιέργειας, υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί περί τα 40 ευρώ/στρέμμα και για τους κτηνοτρόφους 25 ευρώ/στρέμμα, από 52 ευρώ/στρέμμα που ισχύει κατά μέσον όρο σήμερα.

Η νέα ΚΑΠ προβλέπει επίσης ότι για την επίτευξη της «εσωτερικής» σύγκλισης, η μείωση για τον κάθε παραγωγό δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% όσων χρημάτων λαμβάνει μέχρι τώρα. Ωστόσο, για ορισμένες καλλιέργειες, όπου η επιδότηση σήμερα είναι πολύ «υψηλή» σε σχέση με το προτεινόμενο μοντέλο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μείωση αυτή θα φτάσει στο μέγιστο προβλεπόμενο ποσοστό. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι σήμερα η επιδότηση στα αμπέλια είναι 300-350 ευρώ/στρέμμα, στις ελιές 150 ευρώ/στρέμμα και στο βαμβάκι 90-100 ευρώ/στρέμμα.

«Πράσινα» κέρδη για αγρο-επιχειρηματίες

Το «πρασίνισμα» της ΚΑΠ στην πράξη σημαίνει ότι το 30% των συνολικών κονδυλίων της θα κατευθύνεται σε δράσεις που υποστηρίζουν τη λεγόμενη «πράσινη γεωργία». Πρόκειται για «προκαθορισμένες πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον», που θα έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, όπως είναι η εναλλαγή καλλιεργειών, η διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων και η διατήρηση εκτάσεων «οικολογικής εστίασης» (αναβαθμίδες, ακαλλιέργητες εκτάσεις, δάσωση κ.λπ.).

Ακόμη και αν ισχύσουν ορισμένες εξαιρέσεις στην εφαρμογή της υποχρεωτικότητας των μέτρων, δεν αλλάζει η πολιτική ουσία του ζητήματος, που θέλει την άμεση μεταφορά κονδυλίων από την πραγματική παραγωγή, σε δήθεν «φιλοπεριβαλλοντικές» δράσεις.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να μεταφέρουν μέχρι και το 15% των συνολικών πόρων που τους αναλογούν από τον τομέα της παραγωγής στα προγράμματα «ανάπτυξης της υπαίθρου», κονδύλια δηλαδή που απευθύνονται προνομιακά στις καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ενισχύονται με ρευστό για να επενδύουν στη γεωργία. Τώρα, τα διατιθέμενα κονδύλια για τους επιχειρηματίες του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος πολλαπλασιάζονται.

Εν κατακλείδι, με τη νέα ΚΑΠ, όποια και αν είναι η τελική της μορφή, θα επέλθει τεράστια ανακατανομή στους διατιθέμενους πόρους προς όφελος των ισχυρότερων απ' όσους εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγική διαδικασία, είτε αυτοί είναι πρόσωπα - μεγαλοαγρότες - είτε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Η παρέμβαση του ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε τη νέα ΚΑΠ. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Οι επιδοτήσεις μειώνονται με το νέο σύστημα τουλάχιστον κατά 35%, μειώνοντας δραστικά το εισόδημα για το φτωχό αγρότη της οικογενειακής εκμετάλλευσης και του μικρού κλήρου. Θα μείνουν οι μεγαλοαγρότες, οι καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, που με χαμηλότερο κόστος παραγωγής θα απορροφούν περισσότερο τις επιδοτήσεις, θα συγκεντρώνουν τη γη και την παραγωγή.

Η πλήρης υπαγωγή της ΚΑΠ στους στόχους της αντιλαϊκής στρατηγικής "Ευρώπη 2020" της ΕΕ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους μονοπωλιακούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εφοδίων, στην παραγωγή και διακίνηση των τροφίμων. Η μείωση των κοινοτικών κονδυλίων για αγροτικές δαπάνες επιταχύνει τις διαδικασίες απομάκρυνσης των μικρών και φτωχών καλλιεργητών από την παραγωγή, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της αγροτικής οικονομίας.

Με τη νέα ΚΑΠ, η ΕΕ προωθεί τη στροφή της γεωργίας σε πιο κερδοφόρες για το κεφάλαιο δραστηριότητες, την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην "πράσινη οικονομία", τη χρησιμοποίηση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, καθώς και παραγωγή πρώτων υλών, για την παραγωγή Ενέργειας, με οδυνηρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον.

Η απάντηση σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών - μελών βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα και του μετώπου πάλης, στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που συσπειρώνεται στην ΠΑΣΥ, ενάντια στην ΚΑΠ και την ΕΕ.

Στη Λαϊκή Συμμαχία με το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, με τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Στη συμπαράταξη με το ΚΚΕ για τη Λαϊκή εξουσία και Οικονομία, που θα απαλλάξει τη φτωχή αγροτιά από τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, που με τον παραγωγικό συνεταιρισμό πλάι στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας και με κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ