Οι ΗΠΑ θα γίνουν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου μέχρι το 2016, αξιοποιώντας και την παραγωγή από τα σχιστολιθικά πετρώματα, ωστόσο η πρωτοκαθεδρία τους είναι επισφαλής. Το 2020 ενδέχεται τα πρωτεία να περάσουν εκ νέου στις χώρες της Μέσης Ανατολής, που καλύπτουν κατά κύριο λόγο τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της Κίνας και της Ινδίας σε πετρέλαιο.
Τα παραπάνω πορίσματα προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Στελέχη του εκτιμούν ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 2020 η παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα μειωθεί και οι χώρες στη Μέση Ανατολή θα προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι είναι σημαντικό για την παγκόσμια ανάπτυξη να συνεχιστούν οι επενδύσεις στα άφθονα και χαμηλού κόστους πετρελαϊκά κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία, καθώς σήμερα η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από την Κίνα και μετά το 2020 θα έρχεται από την Ινδία.
Αναφορικά με την άντληση πετρελαίου από μη συμβατικά κοιτάσματα, (σχιστόλιθος), στα οποία επενδύουν οι ΗΠΑ το τελευταίο διάστημα σημειώνεται ότι η παραγωγή πετρελαίου από τέτοιες πηγές μπορεί να είναι «πολύ καλή είδηση για τις ΗΠΑ» και τη δική τους ανεξαρτησία από τις εισαγωγές, ωστόσο οι μεγαλύτεροι όγκοι της ζήτησης αφορούν την Ασία που έχει ως κύριους τροφοδότες τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού αν συνεχισθούν οι υφιστάμενες τάσεις κατανάλωσης, περίπου το 2030 η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε κατανάλωση και η Ινδία την Ευρωπαϊκή Ενωση.