Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Παιχνίδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού

Να εκμεταλλευτεί την «αναμπουμπούλα» στο αστικό πολιτικό σκηνικό σπεύδει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη ΔΗΜΑΡ - την οποία ανοιχτά πλέον εντάσσει στους δυνάμει συμμάχους του - να αποκλείσει συμμετοχή της σε μια «κυβέρνηση Παπαδήμου νούμερο 2» και διαμηνύει πως «είναι απέναντι στην ιδέα να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή με μαγειρέματα».

Ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας χτες στην ΕΤ3 έκανε ένα ακόμα βήμα για να εμφανίσει το κόμμα του ως υπεύθυνη δύναμη που, αν κερδίσει τις εκλογές, θα καλέσει τους πάντες να στηρίξουν τον «εθνικό στόχο της κοινωνικής σωτηρίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης». Επίσης, ότι θα συνεργαστεί με τους πάντες ακόμα και με όσους «έκαναν λάθος ως χτες, όχι όμως με τους φυσικούς αυτουργούς» της ασκούμενης πολιτικής, τον Α. Σαμαρά και τον Ε. Βενιζέλο, κλείνοντας έτσι το μάτι σε μια μερίδα του ΠΑΣΟΚ που δεν καλοβλέπει τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι μια κυβέρνηση έχει πάμπολλα μέσα διαπραγμάτευσης στην ΕΕ, ότι «μετά το κρίσιμο διάστημα της σκληρής διαπραγμάτευσης θα αρχίσει η ανάκαμψη», ανάγοντας το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης, σε πρόβλημα χειρισμών. Προσπέρασε, επίσης, το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση στα ευρωενωσιακά διαβούλια διεξάγεται απ' τη σκοπιά συμφερόντων ξένων προς αυτά του λαού, των ίδιων που θα ωφεληθούν απ' την όποια ανάκαμψη διαδεχτεί την κρίση. Δεν έκρυψε τον κομπασμό του για το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζεται, υποστηρίζοντας ότι «βρίσκει ανταπόκριση και στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού». Δεν απάντησε, τέλος, στην ερώτηση πώς συμβιβάζονται όσα λέει με το γεγονός ότι η στρατηγική της ΕΕ συνιστά μνημόνιο διαρκείας, αρκούμενος να δηλώσει πως «τα πάντα είναι συσχετισμός δύναμης»...

Στην ίδια ρότα, ο Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο» υπενθύμισε δήλωση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Γ. Πανούση πως κυβερνώσα αριστερά χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ δε γίνεται, χαρακτηρίζοντάς την «υπεύθυνη και ρεαλιστική προσέγγιση της πολιτικής δυναμικής». Αναπαράγοντας τεχνητά, κίβδηλα διλήμματα, πρόσθεσε: «ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ή, κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν παίρνουν θέση ανάμεσα στα δύο ενδεχόμενα, κινδυνεύουν να συνθλιβούν από την πόλωση».

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ δήλωσε «θα επιδιώξουμε συμμαχίες εντός και εκτός Βουλής, αλλά με βάση το πρόγραμμα που θα έχει ψηφίσει ο ελληνικός λαός, αυτό σημαίνει ότι λέμε "ναι" σε ανοίγματα χωρίς ιδεολογικά στεγανά, αλλά για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

Αποκαλυπτικός όμως ήταν ο Δ. Παπαδημούλης και σε ό,τι αφορά στις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, διαμηνύοντας στη ΔΗΜΑΡ και στο ΠΑΣΟΚ πως στον ευρύτερο χώρο την ηγεμονία την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και πως ο μόνος ρόλος στον οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι των στηριγμάτων του. Οπως είπε: «Δεν μπορεί να ανοικοδομήσει κανείς οποιαδήποτε προοδευτική εκδοχή του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας κ.ο.κ έχοντας εχθρική σχέση και στάση απέναντι στην Αριστερά. Ποτέ, ιστορικά, η κεντροαριστερή - προοδευτική παράταξη δεν απέκτησε μια πλειοψηφική δυναμική, όντας εχθρική προς την Αριστερά. Πόσο μάλλον τώρα που στο ευρύτερο προοδευτικό μπλοκ, την ηγεμονία την έχει κερδίσει -με το σπαθί του- ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος που κατά καιρούς έχει ταχθεί ακόμα και υπέρ μιας συνεργασίας με τη ΝΔ στο όνομα της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, χτες διαφώνησε κατηγορηματικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Μιλώντας στο ρ/σ «Βήμα» είπε «δεν είναι σοβαρή η πρόταση για συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες»... Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Παπαδημούλη χαρακτήρισε όμορο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ την κεντροαριστερά και πρόσθεσε πως η επόμενη κυβέρνηση θα έχει κορμό είτε τη ΝΔ, είτε το ΣΥΡΙΖΑ και πως όλα τα άλλα κόμματα πρέπει να αποφασίσουν ποια «συνταγή» θα ακολουθήσουν. Ο Π. Τατσόπουλος συμφώνησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει δίαυλο με το ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας ωστόσο να το διαχωρίσει απ' τον Ε. Βενιζέλο, αν και όπως είπε «μπορεί και ο Βενιζέλος ο ίδιος να αλλάξει στάση και πολιτική. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ του 27% να παραδοθεί, να ταυτιστεί με την πολιτική ατζέντα του 3%».

Σχολιάζοντας τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη που βάφτισε το κρέας ψάρι λέγοντας πως αν υπάρξει συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα είναι σε ...τοπικό επίπεδο, ο Π. Τατσόπουλος σημείωσε: «εάν είναι φλερτ, δεν είναι πανεθνικό, αλλά τοπικό και δεν είναι φλερτ, είναι συνοικέσιο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι τα τοπικά συνοικέσια, ειδικά στις δημοτικές εκλογές, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και δεν θα είναι ο πρώτος που το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν το κάνει. Είναι κάτι ευρύτερο με τους ΑΝΕΛ, το οποίο ξεπερνά τις δημοτικές εκλογές και πάει στις ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνουν τρόπους για να προχωρήσει ο «τρίτος πόλος»(2015-11-21 00:00:00.0)
Συζήτηση για το χρόνο και τους τρόπους της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ(2014-10-04 00:00:00.0)
Κόντρες στο φόντο των διεργασιών αναμόρφωσης(2014-09-19 00:00:00.0)
Σειρά παίρνουν οι ακτές σαν πρόσχημα για νέες κολεγιές(2014-07-12 00:00:00.0)
Διαχείριση του χρέους στο πλαίσιο που θέτει η αστική τάξη(2014-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ