Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Κινούμαστε στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας»

Οι άξονες της προεδρίας όπως τις περιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος

Με την επιδίωξη να προωθήσει κατά γράμμα τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων το στίγμα είναι η ένταση της άγριας επίθεσης των μονοπωλίων σε βάρος των εργαζομένων για την παραπέρα δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, δηλαδή τη θωράκιση της κερδοφορίας τους, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ από την 1 Γενάρη του 2014 και για 6 μήνες.

Οι άξονες της προεδρίας όπως τις περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος στη σχετική ενημέρωσή του προς τη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σε κοινή συνεδρίασή τους, που έγινε την Τετάρτη, είναι:

-- «Ανάπτυξη - απασχόληση και κοινωνική συνοχή». Οπως εξήγησε ο Ευ. Βενιζέλος «το μεγάλο πρόβλημα είναι η ρευστότητα, πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις, επενδύσεις διάχυτες, κυρίως από το μεγάλο όγκο των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων». «Αρα, τα προγράμματα ενάσκησης της ανεργίας, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε τα κοινοτικά κονδύλια, και μέσα από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου, έχει πολύ μεγάλη σημασία». Ενώ χαρακτήρισε κορυφαίο θέμα την ανεργία στους νέους, με το οποίο ασχολήθηκε και η συνάντηση κορυφής που έγινε στο Παρίσι. Πρακτικά αυτά σημαίνουν νέες οικονομικές ενισχύσεις και προνόμια των επιχειρήσεων, στο όνομα της ανάπτυξης, προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας κυρίως σε βάρος των νέων και προπάντων χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

-- «Ολοκλήρωση και εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη και την ΕΕ», που συνοπτικά αφορά την περαιτέρω θωράκιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε την προώθηση της «τραπεζικής ένωσης», «τον ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών», «την ανακεφαλαιοποίησή τους ακόμα και αναδρομικά».

- «Η προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων με την κινητικότητα, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών», προδιαγράφει την αντιμετώπιση της μετανάστευσης με την ενίσχυση των αστυνομικών και κατασταλτικών μηχανισμών της ΕΕ όπως είναι η Frontex και την παραπέρα αντιδραστικοποίηση του νομικού πλαισίου απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

- «Η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική» που, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο αφορά την «οριζόντια θαλάσσια πολιτική που ενώνει τα πάντα, την ασφάλεια των θαλάσσιων συνόρων, τη γαλάζια ανάπτυξη, την ενέργεια, την αλιεία, τον τουρισμό, την προστασία του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου και τις θαλάσσιες ζώνες», που σημαίνει τη διαμόρφωση πεδίου δράσης για τα μονοπώλια για να εκμεταλλευτούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών σε βάρος των λαών.

Οι τέσσερις άξονες της ελληνικής προεδρίας περιγράφηκαν στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στις οποίες αναφέρθηκε πολύ προσεχτικά ο Ευ. Βενιζέλος σημειώνοντας: «Το ΔΝΤ, με τη συμμετοχή του οποίου συγκροτήθηκε αυτή η μη προβλεπόμενη στις συνθήκες έννοια της τρόικας, δεν εγκαταστάθηκε στην καρδιά της Ευρωζώνης επειδή το θέλησε η Ελλάδα (...) η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να εκδηλώσει, και πολιτικά και θεσμικά, τη βαθιά της απαρέσκεια και δυσπιστία προς το ρόλο και τις ικανότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην πραγματικότητα η διαμόρφωση αυτού του σχήματος μας φέρνει αντιμέτωπους με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στρατηγικού χαρακτήρα ευρείας κλίμακας, γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με το ζήτημα του ευρωατλαντικού οικονομικού χώρου, με τον τρόπο με τον οποίο διαρρυθμίζονται οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Το κυρίως στίγμα το έδωσε ο Ευ. Βενιζέλος με τη φράση: «Οσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, βεβαίως και δεν μπορούμε να υπερβούμε το πλαίσιό της. Βεβαίως κινούμαστε στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας και στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης» διαλύοντας έτσι και την παραμικρή αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει έστω και το παραμικρό όφελος υπέρ του λαού από την ελληνική προεδρεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ