Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ - ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Κυβερνητικός εμπαιγμός και νέες απαλλαγές για το κεφάλαιο

Διατηρείται στο ακέραιο η αντιλαϊκή ουσία του «ενιαίου φόρου»

Να παρουσιάσει ως πιο «δίκαιο» το νέο χαράτσι στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία επιχειρεί η κυβέρνηση με τις προωθούμενες «αλλαγές» που διαρρέει πάνω στο υπό κατάθεση στη Βουλή σχετικό νομοσχέδιο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αφενός διατηρείται στο ακέραιο η αντιλαϊκή του ουσία - με τη μονιμοποίηση του τάχα «έκτακτου» χαρατσιού και την επέκτασή του για πρώτη φορά στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οικόπεδα, στις κάθε είδους αγροτικές καλλιέργειες και άλλες εδαφικές εκτάσεις - αφετέρου προωθούνται ταυτόχρονα νέες προκλητικές ρυθμίσεις σε όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας που συγκεντρώνεται ιδιαίτερα σε επιχειρηματικούς ομίλους, μεγάλα ξενοδοχεία και «επενδυτικά» χαρτοφυλάκια.

Από τη συμφωνία των κομμάτων και των βουλευτών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και με βάση το γενικό πλαίσιο που διοχετεύθηκε στον Τύπο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, προκύπτουν τα παρακάτω:

  • Κατοικίες και λοιπά κτίσματα. Δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο όριο, ούτε για την αξία της λαϊκής κατοικίας, ούτε και για τα τετραγωνικά μέτρα. Τα χαράτσια υπολογίζονται ξεχωριστά για κάθε κατοικία ή άλλο κτίσμα. Ο αρχικός βασικός φόρος ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τ.μ. Για τις περιοχές - φιλέτα με αντικειμενική αξία πάνω από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. προβλέπονται τρανταχτές μειώσεις που ξεπερνούν το 23%, καθώς γι' αυτές τις περιοχές ο φόρος μειώνεται στα 13 ευρώ από 17 ευρώ που προβλέπονταν στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Οι προσαυξήσεις του βασικού φόρου πάνω στη λαϊκή στέγη διατηρούνται στο ακέραιο, ανάλογα με τον όροφο, τις προσόψεις και την παλαιότητα των ακινήτων. Χαράτσια προβλέπονται και για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες κ.ά.).
  • Αγροτεμάχια. Επιβάλλεται για πρώτη φορά φόρος, ο οποίος ξεκινά από 1 ευρώ ανά στρέμμα, με προσαυξήσεις ανάλογα με την καλλιέργεια, την άρδευση, τη θέση κ.ά. Τα παραπάνω χαράτσια πενταπλασιάζονται για τα τετραγωνικά της κατοικίας, που μπορεί να υπάρχει στην εδαφική έκταση. Ο συντελεστής για τις μονοετείς καλλιέργειες (βαμβάκι, σιτηρά, καπνά κ.ά.) αυξάνεται σε 2 από 1 που προβλεπόταν στο αρχικό σχέδιο. Επιπλέον, καθιερώνεται νέος συντελεστής για τις αρδευόμενες εκτάσεις, ο οποίος προσαυξάνει το φόρο κατά 10%! Παραμένουν οι τρανταχτές ελαφρύνσεις για τις μεγάλες συγκεντρωμένες εκτάσεις γεωργικής γης.
  • Συμπληρωματικός φόρος. Στην ουσία πρόκειται για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), ο οποίος θα επιβάλλεται πλέον σε περιουσίες άνω των 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 που είναι έως τώρα). Οι προωθούμενες αλλαγές φέρνουν προκλητικές εξαιρέσεις και ελαφρύνσεις, με ταυτόχρονη μείωση κατά 50% των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες των φυσικών και των νομικών προσώπων. Αν και οι τελικές διατάξεις δεν είναι ακόμη γνωστές είναι φανερό ότι δρομολογείται και η τυπική κατάργηση του ΦΑΠ για τα επιχειρηματικά ακίνητα, που ήδη μέχρι τώρα φορολογούνταν με το απόλυτα συμβολικό 1 τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τα ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα της βιομηχανίας, του εμπορίου (εμπορικά κέντρα, πολυκαταστήματα κ.ά.), μεγάλα ξενοδοχεία, εταιρείες επενδύσεων και αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων. Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ο ΦΑΠ για τα συγκεκριμένα επιχειρηματικά ακίνητα υπολογίζεται με 1 ευρώ ανά τ.μ., δηλαδή στο μισό ύψος από αυτό που ξεκινούν από το 2014 τα νέα χαράτσια στη λαϊκή στέγη.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε χτες, δήλωσε τη συμφωνία της στις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της: «Το νέο σχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική του μετεξέλιξη σε ένα σύγχρονο προοδευτικό και δίκαιο φόρο της συνολικής ακίνητης περιουσίας σε συνδυασμό με το Εθνικό φορολογικό σχέδιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ