Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΕΟΠΥΥ
Διευρύνει τις «συμπράξεις» με ασφαλιστικές εταιρείες

Σε συνέδριο «για το μέλλον της Ασφάλισης» μίλησε χτες ο Αδ. Γεωργιάδης

Κάθε μέτρο της κυβέρνησης, είναι ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας
Κάθε μέτρο της κυβέρνησης, είναι ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας - Πρόνοιας
Επέκταση των «συμπράξεων» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα νοσοκομεία και τις δομές του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη στο συνέδριο των «Financial Times», με θέμα «Το μέλλον της Ασφάλισης στην Ελλάδα».

«Είμαι απολύτως αποφασισμένος για τη συνεργασία του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών», είπε ο υπουργός Υγείας. Πρόκειται για μια θεσμοθετημένη δυνατότητα σύμπραξης των ασφαλιστικών εταιρειών με τα δημόσια νοσοκομεία από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 (νόμος 3868, ΦΕΚ Α' 129 για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων). Προβλέπει ιατρικές επισκέψεις, διαγωνιστικές, θεραπευτικές και επεμβατικές πράξεις, «που πραγματοποιούνται κατά την πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου». Η δαπάνη θα «βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα ή την ασφαλιστική εταιρεία ή τον ίδιο τον ασθενή» και θα καθοριστεί με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών.

«Ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για να αυξήσουμε τα έσοδα των νοσοκομείων», είπε ο υπουργός Υγείας και παρουσίασε ως επόμενο βήμα τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιρειών, είπε: «Να πουλήσετε σεις ένα ελκυστικό πακέτο στους πελάτες σας, που να είναι και για μας ενδιαφέρον».

Επιβεβαιώνοντας ότι βλέπει τη λειτουργία του «δημόσιου» τομέα με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, είπε ότι «εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε το "Υγεία"»...

«Πρέπει το κράτος να βρει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, εκτός από τους φόρους και να έχουμε συνεργασία στον έλεγχο των δαπανών», τόνισε ο Αδ. Γεωργιάδης και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν και τα πρωτόκολλα - διαγνωστικά και θεραπευτικά. Αναφερόμενος στον ΕΟΠΥΥ, είπε: «Η βασική ιδέα είναι να σας μιμηθούμε. Να υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική πλευρά του ΕΟΠΥΥ με την παροχή». Φαίνεται, δηλαδή, ότι πλέον η κυβέρνηση κινείται στην κατεύθυνση της Task Force για τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με την εφαρμογή της κινητικότητας αναμένονται απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ. Σε δηλώσεις του, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε για τις δομές του ΕΟΠΥΥ ότι «είναι πιθανόν να γίνουν και απολύσεις, αφού γίνει πρώτα αξιολόγηση» για να διαπιστωθεί αν είναι αναγκαίες κάποιες ειδικότητες γιατρών. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διαδικασίες της αξιολόγησης θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις βδομάδες και τότε θα παρουσιαστεί το χρονοδιάγραμμα με τις μεταρρυθμίσεις και τα θέματα με τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ