Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Λαϊκές διαμαρτυρίες

ΣΟΦΙΑ.--

Η λαϊκή οργή, αν και χωρίς ολοκληρωμένο προσανατολισμό, κυριάρχησε στην κυριακάτικη διαδήλωση πολλών χιλιάδων Βουλγάρων στους δρόμους της Σόφιας και άλλων μεγάλων πόλεων κατά τη μέρα της 24ης επετείου από την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος.

Κεντρικό σύνθημα πολλών διαδηλωτών ήταν η άμεση παραίτηση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι και η διεξαγωγή εκλογών. Τα 24 χρόνια καπιταλιστικής παλινόρθωσης και αστικής «δημοκρατίας», καθώς και της πρόσφατης ένταξης στην ΕΕ δεν έφεραν το «φαγοπότι» με τα χρυσά κουτάλια όπως έταζαν οι αστοί στο λαό. Εφεραν σαρωτική φτώχεια, μισθούς πείνας, τεράστια ανεργία και ένα μαζικό κύμα περιπλανόμενων μεταναστών.

Το κύμα λαϊκής αγανάκτησης στη Βουλγαρία φουντώνει όχι μόνον με τις συνεχιζόμενες επί 150 μέρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε μία χώρα που, που επιχείρησε να λύσει τα αδιέξοδα προσφεύγοντας μόλις πριν έξι μήνες στις κάλπες, αλλά και με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια που πλέον ισχύουν για τουλάχιστον 15 Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε όλη τη Βουλγαρία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ