Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων συζητάει το ΚΚ

ΠΕΚΙΝΟ.--

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η αποφασιστική προώθησή τους κυριαρχούν στην Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚ Κίνας που ξεκίνησε να συνεδριάζει το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Η τετραήμερη ολομέλεια έχει κεντρικό θέμα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την αποτελεσματική εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες σχετίζονται άμεσα το άνοιγμα της αγοράς στα ξένα κεφάλαια, που προωθούνται εδώ και χρόνια στην Κίνα με τη μορφή του «σοσιαλισμού με κινεζικά χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ως στόχος μπαίνει η «ανάγκη» οι μεταρρυθμίσεις, να γίνουν πιο συστηματικές, συντονισμένες και συνεκτικές, να αποκτήσουν μεγαλύτερη ταχύτητα όσον αφορά την οικονομία της αγοράς, με βάση και τη δήλωση του ΠΓ του ΚΚ Κίνας στις 29 Οκτώβρη, σύμφωνα με την οποία πρέπει η εργασία, η γνώση, τεχνολογία, η διεύθυνση και το κεφάλαιο να απελευθερώσουν το δυναμισμό τους, να αφήσουν όλες τις πηγές πλούτου να διαχυθούν ώστε «όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να απολαμβάνουν περισσότερα οφέλη από την ανάπτυξη, δίκαια».

Η προώθηση των καπιταλιστικών μεταρρυθμίσεων, που έχουν ήδη αρχίσει να οξύνουν τις ανισότητες στην Κίνα, δημιουργώντας χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Ως απάντηση από την πλευρά του κράτους εμφανίζεται η καταπολέμηση της διαφθοράς, που όμως είναι σύμφυτο της καπιταλιστικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα οι οπαδοί του καταδικασθέντος για διαφθορά στελέχους του ΚΚ Κίνας, Μπο Σιλάι, ανακοίνωσαν τη σύσταση πολιτικού κόμματος «Υπέρτατη αξία το Σύνταγμα» υπό την προεδρία του, και πρωταγωνιστή την Ουάνγκ Τζενγκ, καθηγήτρια πανεπιστημίου, που δηλώνει «ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του ΚΚ Κίνας να κυβερνάει, αλλά δεν θέλει παραβιάσεις του συντάγματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ