Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Βιβλική καταστροφή προκαλεί ο τυφώνας «Χαγιάν»

Ο τυφώνας σάρωσε τις παραγκουπόλεις
Ο τυφώνας σάρωσε τις παραγκουπόλεις
ΜΑΝΙΛΑ.--

Εικόνες βιβλικής καταστροφής άφησε πίσω του ο τυφώνας «Χαγιάν», που χτύπησε τις Φιλιππίνες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πάνω από 10.000 νεκρούς, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ο αριθμός να εκτιναχθεί, καθώς είναι άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων και αρκετοί άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονται κάτω από τα ερείπια και σε περιοχές που είναι απρόσιτες για τα σωστικά συνεργεία. Ο τυφώνας «Χαγιάν» χαρακτηρίζεται ως ο ισχυρότερος της νεότερης ιστορίας, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα πάνω από 235 χλμ. την ώρα με ριπές που ξεπερνούσαν τα 275 χλμ. την ώρα και κύματα ύψους 15 μέτρων, ενώ εξαιρετικά ισχυρές ήταν και οι καταιγίδες.

Μεταξύ των περιοχών που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, σε χειρότερη κατάσταση, είναι η πόλη Ταλκομπάν, που παρουσιάζει εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής, μετρώντας τα περισσότερα θύματα. Οι πόλεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο του τυφώνα είχαν μεγάλο ποσοστό φτωχών πληθυσμών, σε μία χώρα όπου οι παραγκουπόλεις κυριαρχούν και σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη απόγνωση. Τα μέτρα που υποτίθεται ότι πήραν οι αρχές για την προστασία του πληθυσμού, αποδείχθηκαν εξαιρετικά ελλιπή, με τους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες να κάνουν έκκληση για νερό και τροφή, καθώς η βοήθεια φτάνει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς και δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής.

Αεροδρόμια, λιμάνια και οδικό δίκτυο έχουν βγει εκτός λειτουργίας, λόγω της καταστροφής, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό και έχουν διακοπεί οι επικοινωνίες. Από τις πόλεις στις επαρχίες Λεΐτ και Σαμάρ που πέρασε ο τυφώνας άφησε πίσω 80-90% καταστροφή, ενώ συνολικά σάρωσε έξι νησιά στις κεντρικές Φιλιππίνες. Στην πόλη Ταλκομπάν, δεν υπάρχει κανένα κτίριο που να έμεινε όρθιο, ενώ οι εκτεταμένες πλημμύρες και η σήψη των νεκρών που βρίσκονται παντού, απειλούν άμεσα την υγεία των επιζώντων, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρές επιδημίες.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των αρχών της χώρας, που δηλώνουν ότι σε καμία περιοχή δεν μπορεί να δοθεί σαφής εκτίμηση της κατάστασης, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες για ανθρωπιστική καταστροφή, καθώς κανείς δεν εγγυάται το μέλλον των πληγέντων, που βρίσκονται σε τραγική θέση.

Η έλλειψη τροφίμων, νερού, ρούχων και φαρμάκων οδηγεί τους κατοίκους στη λεηλασία τόσο στα συντρίμμια των κτιρίων όσο και των καταστημάτων, με την κυβέρνηση να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο στις κατεστραμμένες πόλεις, απειλώντας και με στρατιωτικό νόμο, εάν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

Επίσης, τα 3 εκατομμύρια που έστειλε ως «βοήθεια» η ΕΕ είναι κοροϊδία για τον ταλαίπωρο πληθυσμό που έμεινε χωρίς κυριολεκτικά τίποτε.

Μετά τις Φιλιππίνες, ο τυφώνας «Χαγιάν» εξασθένισε και πέρασε με τη μορφή τροπικής καταιγίδας από το Βιετνάμ και την Κίνα. Πάντως, οι αρχές της ΛΔ του Βιετνάμ, είχαν φροντίσει έγκαιρα να απομακρύνουν από τις περιοχές, που θα πλήττονταν 600.000 ανθρώπους για να περιοριστούν τα προβλήματα. Ωστόσο, ως τώρα στη συγκεκριμένη χώρα αναφέρονται 6 νεκροί.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ