Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ «ΓΕΝΕΥΗ ΙΙ»
Καθυστέρηση «βλέπει» ο Κέρι

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Για μια «καθυστέρηση λίγων εβδομάδων» ως προς τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου «Γενεύη ΙΙ» έκανε λόγο, χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, υποστηρίζοντας ότι κατά την εκτίμησή του η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί και θα δοθεί περισσότερος χρόνος και στους συμμετέχοντες να προετοιμαστούν. Οι δηλώσεις Κέρι έγιναν από την ιορδανική πρωτεύουσα και εμφανώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες που έχουν εμφανιστεί ως προς τη συμμετοχή ή όχι του Ιράν αλλά και ως προς τον όρο που θέτουν οι αντικαθεστωτικοί για χρονοδιάγραμμα εξόδου του Ασαντ από την εξουσία προκειμένου να συμμετάσχουν (τουλάχιστον ορισμένοι εκ του πλούσιου μωσαϊκού), δύο σημεία στα οποία φέρεται να επιμένει ιδιαίτερα η Σ. Αραβία.

Κατά τ' άλλα, χτες, η τουρκική ηγεσία προχώρησε σε μια ακόμη κίνηση που δείχνει σχετική «αλλαγή στάσης». Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν, κοντά στην πόλη Αδανα στα σύνορα με τη Συρία, στην κατάσχεση φορτίου 1.200 πυραυλικών κεφαλών και πιθανότατα, κατά το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων «Ντογάν», και μπαζούκας, εκρηκτικών και άλλων όπλων που υποστηρίζουν ότι κατευθυνόταν προς το συριακό έδαφος. Πρόκειται για τη δεύτερη κατάσχεση εξοπλιστικού υλικού στα σύνορα προς τη Συρία, τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωνε με κατηγορηματικότητα ότι η Τουρκία «δεν στηρίζει ακραίες οργανώσεις που σχετίζονται με την "Αλ Κάιντα"».

Πάντως, τα συριακά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν μετά από μήνες μαχών το προάστιο Σμπάινεχ στη νότια Δαμασκό, αποκόπτοντας σχεδόν όλες τις διόδους ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών στην περιοχή. Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI5 εκτίμησε σε εκατοντάδες τους Βρετανούς υπηκόους που πολεμούν στο πλευρό των Σύρων αντικαθεστωτικών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ