Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Διαμάχη για τα πετρέλαια του Κιρκούκ

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το Κιρκούκ, που βρίσκεται στο επίκεντρο της διαφιλονικούμενης περιοχής από Αραβες και Κούρδους στο Ιράκ, λόγω του πλουσιότατου, ενεργειακά, υπεδάφους του, επισκέφτηκαν ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου, Αμπντούλ Καρίμ Λουάιμπι, και ο επικεφαλής του βρετανικού πετρελαϊκού κολοσσού ΒΡ, Μπομπ Ντάντλεϊ, επιδιώκοντας να εκμαιεύσουν τη συναίνεση της αυτόνομης κουρδικής κυβέρνησης στην έναρξη έργων από πλευράς της βρετανικής εταιρείας στο κοίτασμα πετρελαίου που βρίσκεται εκεί. Η κυβέρνηση υπό τον Νούρι αλ Μάλικι, στη Βαγδάτη, υπέγραψε σχετική συμφωνία το Σεπτέμβρη με την εταιρεία, την οποία, όμως, δεν αναγνωρίζει η κουρδική αυτόνομη κυβέρνηση υπό τον Μασούντ Μπαρζανί, υποστηρίζοντας ότι το κοίτασμα βρίσκεται σε κουρδικό έδαφος και η ίδια δεν ρωτήθηκε για τη συμφωνία.

Οι τριβές ανάμεσα στην αυτόνομη κουρδική περιοχή και στην κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης για τη διαχείριση του ενεργειακού πλούτου της χώρας είναι συνεχείς και κλιμακούμενες. Ενδεικτικό είναι ότι ούτε η Βαγδάτη αναγνωρίζει τις συμφωνίες που έχει «κλείσει» με ενεργειακές εταιρείες η αυτόνομη κουρδική κυβέρνηση του βορείου Ιράκ.

Υπέρ της συμφωνίας με την ΒΡ τάχθηκε, πάντως, ο κυβερνήτης του Κιρκούκ, Νατζιμελντίν Καρίμ, εκτιμώντας ότι θα έχει μεγάλο οικονομικό όφελος για την επαρχία. Η ΒΡ έχει δεσμευτεί να αναβαθμίσει τον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που υπάρχει στο κοίτασμα προκειμένου να επανέλθει η καθημερινή παραγωγή στα 900.000 βαρέλια που ήταν το 2001 και να τα ξεπεράσει. Το ένα από τα τρία τμήματα του κοιτάσματος ελέγχεται από τον όμιλο ΚAR της αυτόνομης κουρδικής περιοχής. Η ΒΡ, υπενθυμίζεται, έχει υπογράψει συμφωνία και για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Ρουμάιλα, που συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ