Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Τάχιστα προς την υλοποίησή του
  • «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιοριστούν από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, την ΑΒΜ του 1972», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
  • «Ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να επιτρέψει στις αντιρρήσεις των συμμάχων του να σταθούν εμπόδιο», στην υλοποίηση του NMD
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-

Για άλλη μια φορά, το «όραμα» μιας αντιπυραυλικής ασπίδας, ή καλύτερα του σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων» του «βρέφους» Μπους, επαναφέρεται δραματικά στην επικαιρότητα, για να μας υπενθυμίσει ότι η επικείμενη «αιχμαλωσία» μας σε ένα καθεστώς τρόμου, δεν είναι μακριά...

Ο τρόπος που το έπραξε αυτή τη φορά ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ήταν διά της χτεσινής ομιλίας του στο Πεντάγωνο, όπου ανέλυσε το «όραμά» του για το πώς και πότε θα υλοποιηθεί το «εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών -(NMD), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πριν την προγραμματισμένη ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν «σε μονομερείς αποφάσεις», όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας του Πενταγώνου, ο Μπους έκανε λόγο, σύμφωνα με τα πρακτορεία «Ρόιτερς», «Ασοσιέιτεντ Πρες», αλλά και το βρετανικό BBC, ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιοριστούν από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, την ΑΒΜ του 1972», σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων ανάλογων με τη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Εκτός αυτών, το υπόμνημα του υπουργείου Αμυνας για την ομιλία του Μπους, ήταν ακριβώς το ίδιο που δόθηκε και για τον τέως Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, 8 μήνες πριν, και ο οποίος τότε είχε τονίσει ότι η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει το πρόγραμμα NMD. Εν αντιθέσει, ο Μπους εκτιμά ότι «η μεγαλύτερη πυρηνική απειλή ή οι πυραυλικές απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ προέρχονται από τα "δόλια κράτη", από επιθέσεις από ατύχημα ή από επιθέσεις με μικρούς πυραύλους» οπότε κρίνει ως απολύτως αναγκαία και εξαιρετικά κρίσιμη την ανάπτυξη και υλοποίηση του NMD, θα δηλώσει ο Πρόεδρος του Λευκού Οίκου.

«Θέμα ηγεσίας»

«Ο πρόεδρος Μπους πιστεύει ότι εάν οι ΗΠΑ ηγηθούν της υλοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι σύμμαχοί μας, αλλά και οι φίλες χώρες, θα βρουν έναν καλό λόγο, για να μας ακολουθήσουν», θα τονίσει ο Φλέισερ και θα προσθέσει χαρακτηριστικά ότι ο Μπους να «προσφέρει» ως αντάλλαγμα μεγάλες περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, προκειμένου να «εξευμενίσουν» τη Ρωσία, ώστε να κάμψει την αντίστασή της και να άρει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη του NMD.

Εντούτοις, δεν είναι μόνο η Ρωσία που θα πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις της και φυσικά ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επίσημη αντίδραση της Ρωσίας και από εκεί και πέρα υπάρχει και η Κίνα που επίσης σε οξύτατους τόνους έχει εκδηλώσει ποικιλοτρόπως όχι μόνο την αντίθεσή της, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί το NMD.

Παράλληλα, ακόμη και οι ευρωπαϊκές χώρες, που χαρακτηρίζονται ως «φίλοι και σύμμαχοι» έχουν εγείρει τις ανησυχίες τους για το NMD και ήταν οι πρώτοι που επικοινώνησε ο Πρόεδρος Μπους, τηλεφωνικώς. Διαβουλεύσεις είχε λοιπόν με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Βρετανίας για το σχέδιό του, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον. Επίσημες αντιδράσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν από τις «σύμμαχες χώρες», αν και ο Φλέισερ ήταν σαφής: «Ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να επιτρέψει στις αντιρρήσεις των συμμάχων του να σταθούν εμπόδιο», προσθέτοντας ότι ο Μπους «Θεωρεί το θέμα, ως ζήτημα ηγεσίας».

Πάντως, ο Μπους δεν αναμένεται να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης ή το κόστος του NMD. Οσο για τις προσφερόμενες περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ που αριθμεί 7.200 κεφαλές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένεται να περικοπεί έως και τις 2.000 ή τις 2.500, όπως περίπου είχαν τεθεί και στις διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο πλαίσιο της Σταρτ ΙΙΙ.

.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πράσινο φως» για τον πόλεμο των άστρων(2003-01-16 00:00:00.0)
Ξυπνά ο εφιάλτης του «Πολέμου των Αστρων»(2002-12-22 00:00:00.0)
Σε τροχιά η αντιπυραυλική ασπίδα, εκτός τροχιάς η ΑΒΜ(2001-08-25 00:00:00.0)
Πρελούδιο της Συνόδου(2001-07-19 00:00:00.0)
Ενταση και στο βάθος... ο «πόλεμος των άστρων»!(2001-05-08 00:00:00.0)
Εμποροι πολέμου(2001-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ