Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα κλιμάκωση παρά τις ισραηλινές διαρροές «προόδου»

Μάχες στη Ράφα και ενέδρες σε εποίκους, ενώ η κατάσταση παραμένει τεταμένη στα αυτόνομα εδάφη

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών αφήνει «προοπτικές εκεχειρίας» από την Ουάσινγκτον

Η πεντάχρονη Παλαιστίνια και η εικοσιπεντάχρονη μητέρα της είναι θύματα της βομβιστικής επίθεσης στη Ραμάλα

Associated Press

Η πεντάχρονη Παλαιστίνια και η εικοσιπεντάχρονη μητέρα της είναι θύματα της βομβιστικής επίθεσης στη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΚΑΪΡΟ - ΡΙΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Νέα έξαρση της βίας σημειώνεται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας προσπαθεί να δώσει μια «νότα αισιοδοξίας», μιλώντας για το ενδεχόμενο επίτευξης μιας εκεχειρίας. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι διέψευδαν την ύπαρξη της οποιασδήποτε συμφωνίας, αφού το Ισραήλ έχει προβάλει αντιρρήσεις για όλες τις βασικές αρχές του σχεδίου αποκλιμάκωσης που έχει υποβληθεί από την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Ενας Παλαιστίνιος αστυνομικός έχασε τη ζωή του και μια Παλαιστίνια τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών που σημειώθηκε στο προσφυγικό στρατόπεδο Μπραζίλ, της πόλης Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας. Η μάχη άρχισε όταν ισραηλινά στρατεύματα αποπειράθηκαν, παραβιάζοντας τα αυτόνομα εδάφη, να γκρεμίσουν οχύρωμα που είχαν υψώσει οι κάτοικοι του προσφυγικού στρατοπέδου, για να προστατεύονται από τα ισραηλινά πυρά. Την ίδια, περίπου, ώρα, Εβραίος έποικος έπεφτε νεκρός, ενώ περνούσε με το αυτοκίνητό του από δρόμο έξω από τη Ραμάλα, από τα πυρά αγνώστων. Σε ανάλογο περιστατικό τραυματίστηκε, άλλος ένας έποικος, στην περιοχή της Ναμπλούς, ενώ ένας Παλαιστίνιος συνεργάτης του Ισραήλ βρέθηκε νεκρός στην Καλκιλία.

Την ευθύνη για την ενέδρα έξω από τη Ραμάλα ανέλαβε η οργάνωση «Χαμάς», τονίζοντας ότι αποτελεί «απάντηση για τις δύο μυστηριώδεις εκρήξεις βομβών που στοίχισαν τη ζωή σε 3 Παλαιστινίους μαχητές και 2 μικρά παιδιά τη Δευτέρα». Την ευθύνη, όμως, για τη συγκεκριμένη ενέδρα διεκδικεί με ανακοίνωσή της και η οργάνωση «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά». Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός είχε τεθεί σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, αναμένοντας τις προγραμματισμένες, για αργά χτες το απόγευμα, διαδηλώσεις από την Παλαιστινιακή Εργατική Συνομοσπονδία, των οποίων το περιεχόμενο, φυσικά, κυριαρχούνταν από την παλαιστινιακή εξέγερση ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή.

Τεταμένο 24ωρο

Το βράδυ της Δευτέρας, ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε διώροφο κτίριο, δίπλα από το αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ, στη Ραμάλα. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή του, το μέλος της Φατάχ, Χασάν Κουαντί, κάτοικος του κτιρίου, και τα δύο μικρά παιδιά (4 και 7 χρονών) των γειτόνων του, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 ένοικοι. Λίγο νωρίτερα, έκρηξη συγκλόνισε κεντρικό δρόμο της Γάζας, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα φορτηγάκι, και προκαλώντας το θάνατο δύο μελών της «Χαμάς».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η έκρηξη της Ραμάλα αποτελεί έργο Ισραηλινών πρακτόρων, υποστηρίζοντας ότι ο Κουαντί, θεωρούνταν υπεύθυνος από τις ισραηλινές υπηρεσίες για δολοφονίες Ισραηλινών. Εντούτοις, άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την έκρηξη στη Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ επέρριπτε το σύνολο των ευθυνών στην παλαιστινιακή πλευρά, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι «δεν πρόκειται παρά για ατυχήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών που θα χρησιμοποιούνταν εναντίον του Ισραήλ». Ενα 24ωρο αργότερα, χτες το μεσημέρι, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν επέρριπτε την ευθύνη για το θάνατο του Εβραίου εποίκου αποκλειστικά τον Γιάσερ Αραφάτ, υποστηρίζοντας ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αν θέλει, μπορεί να ελέγξει απολύτως τα πάντα.

Διπλωματικό «κρυφτούλι»

Με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ πρόκειται να συναντηθεί, σήμερα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Ο Πέρες, ο οποίος συναντήθηκε χτες με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωνε, από τη Νέα Υόρκη, ότι «έχει επιτευχθεί μια πρώτη κατανόηση με τους Παλαιστινίους στην κατεύθυνση της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός, χωρίς, όμως, να έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία». Μάλιστα, όπως διέρρεε η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ, το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Σιμόν Πέρες είναι ακριβώς το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

Η πραγματικότητα, όμως, δε φαίνεται να είναι ακριβώς αυτή. Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Αχμέντ Κορέι διέψευσε κατηγορηματικά ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, ή έστω και μια πρώτη συνεννόηση με την ισραηλινή ηγεσία για την προοπτική κατάπαυσης του πυρός. Την υπόθεση απέφυγε να διαλευκάνει και ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, ο οποίος μετέβη, τη Δευτέρα, στη Δαμασκό και χτες στο Ριάντ.

Ο Μούσα μετέφερε στον Σύρο Πρόεδρο Μπάσαρ αλ Ασαντ μήνυμα του Αιγυπτίου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών που είχε, την Κυριακή, με τον Σιμόν Πέρες, στο Κάιρο, με θέμα, φυσικά, το ιορδανο-αιγυπτιακό σχέδιο αποκλιμάκωσης. Ο Μούσα απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συνομιλιών και αρκέστηκε να τονίσει ότι η συζήτηση που είχε με τον Σύρο Πρόεδρο ήταν «πάρα πολύ σημαντική». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Αίγυπτος, με τις προτάσεις της, δε στοχεύει στον τερματισμό της Ιντιφάντα αλλά στην ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού, δηλαδή στην εφαρμογή των ισραηλινών υποχρεώσεων».

Χτες, ο Μούσα μετέβη στη Σαουδική Αραβία, όπου θα είχε συναντήσεις με τον βασιλιά Φαχντ, τον πρίγκιπα διάδοχο Αμπντάλα και τον Σαουδάραβα ομόλογό του Σαούντ αλ Φαϊσάλ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ θα έχει, σήμερα, συνομιλίες με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, στο Αμμάν, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Νότια Αφρική.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαρούκ αλ Σάραα, από την πλευρά του, προειδοποίησε το Ισραήλ να «μη χρησιμοποιήσει, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να ρίξει στάχτη στα μάτια, τις ιορδανο-αιγυπτιακές προτάσεις». Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει απορρίψει με τους βασικούς άξονες των προτάσεων που προβλέπουν την άμεση άρση του αποκλεισμού, την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από την είσοδο των παλαιστινιακών πόλεων και τον τερματισμό του εποικισμού ως προϋποθέσεις για την έναρξη συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ