Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Με ένταση αρχίζει η προεκλογική διαδικασία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερα τεταμένη και με τα πνεύματα εντόνως οξυμένα, ανοίγει σήμερα στο Ιράν η λίστα των εγγραφών των υποψηφίων για την κρίσιμη προεδρική αναμέτρηση του Ιούνη, που θα κλείσει την Κυριακή.

Ο νυν Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί δεν έχει, ακόμη, ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος, έχοντας, επανειλημμένως, δηλώσει την απογοήτευσή του από τις σφοδρές επικρίσεις και τα αλλεπάλληλα εμπόδια που θέτουν εναντίον του οι «σκληροπυρηνικοί» της ιρανικής πολιτικής σκηνής. Η ένταση ανάμεσα σε «μεταρρυθμιστές» και «σκληροπυρηνικούς» παρουσιάζεται ως κυριαρχούσα στις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράν.

Το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω όταν το Συμβούλιο των Φρουρών, η εκλογική επιτροπή, δηλαδή, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς» της θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν, απέρριψε, αφού έχει το δικαίωμα βέτο, τη δυνατότητα εκλέγεσθαι σε 145 υποψηφίους του «μεταρρυθμιστικού» χώρου, οι οποίοι θα συμμετείχαν στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε 17 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ως βασικές αιτίες της απόρριψής τους παρουσιάστηκαν η «διασύνδεσή τους με οργανώσεις της αντιπολίτευσης» και κατά συνέπεια το «ποινικό τους μητρώο». Αξίζει να τονιστεί ότι αρκετοί από τους συγκεκριμένους υποψήφιους είχαν εξασφαλίσει έγκριση συμμετοχής στις περυσινές γενικές βουλευτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι εκλέχθηκαν με μεγάλα ποσοστά, τελικά δεν έγιναν βουλευτές γιατί ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία στις περιφέρειές τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ