Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων

Σε απεργία πείνας έχουν κατέβει από τη Δευτέρα οι έγκλειστοι (στην συντριπτική τους πλειοψηφία πολιτικοί κρατούμενοι, αγωνιστές του λαϊκού κινήματος) της φυλακής Πικότα της Κολομβίας, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης τη λειψή τροφή και την άρνηση παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που οδηγεί στο θάνατο, όπως συνέβη την περασμένη βδομάδα με δύο περιπτώσεις κρατουμένων.

Στη συγκεκριμένη φυλακή βρίσκεται φυλακισμένος και Χοακίν Πέρες Μπεσέρα πολιτικός πρόσφυγας στη Σουηδία, αγωνιστής δημοσιογράφος και διευθυντής του διαδικτυακού ενημερωτικού δικτύου ANNCOL (Νέα Κολομβία). Ο συγκεκριμένος αγωνιστής είχε συλληφθεί τον Απρίλη του 2011 στη Βενεζουέλα και στη συνέχεια παραδόθηκε από την κυβέρνηση Τσάβες στην αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη ως «πρέσβης» των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - FARC στην Ευρώπη. Σε δήλωσή του στο «Αnncol» είπε χαρακτηριστικά: «Ζούμε σε νεκροταφείο ανθρώπινων ψυχών». Μιλώντας ως εκπρόσωπος των απεργών πείνας, τόνισε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Επίσης, αποκάλυψε ότι η χειροτέρευση του συσσιτίου είναι αποτέλεσμα πρόσφατης λεόντειας συμφωνίας του αστικού κράτους με μεγάλη επιχείρηση, που ανέλαβε τη σίτιση 118 φυλακών της χώρας που έχουν πάνω από 180.000 κρατούμενους η πλειοψηφία για πολιτικούς λόγους.

  • Στην Κολομβία, χτες ξεκίνησαν κινητοποιήσεις σε 15 επαρχίες οι οργανώσεις των αυτόχθονων ιθαγενών, διεκδικώντας αξιοπρεπή διαβίωση, υποδομές, δικαιώματα στη γη τους που καταπατούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα. Σήμερα και αύριο επίσης έχει ανακοινώσει κινητοποιήσεις το Συντονιστικό των Φοιτητών και Μαθητών απαιτώντας κονδύλια για το δημόσιο σύστημα Παιδείας.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ