Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Το Πεκίνο ενισχύει τις συνεργασίες του

ΠΕΚΙΝΟ.--

Διεύρυνση της συνεργασίας με αιχμή σχέδια που θα αφορούν προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, την πυρηνική ενέργεια, αλλά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμφώνησαν χτες Ρωσία και Κίνα σε συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί, και ο Ρώσος ομόλογός του, Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Το Πεκίνο δηλώνει ότι επιθυμεί επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας, με τη Ρωσία, με αιχμή τον ενεργειακό τομέα με αύξηση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, τη συνεργασία για την κατασκευή διυλιστηρίου στην επαρχία Τιαντζίν, καθώς και ανάπτυξη συνεργασίας όσον αφορά το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Υπέρ της ανάπτυξης της ενεργειακής συνεργασίας, που θα δώσει σημαντικά πλεονεκτήματα και στις δύο χώρες, τάχθηκε και ο Α. Ντβορκόβιτς.

Την ίδια στιγμή η Κίνα προχώρησε σε συμφωνία με τη Βρετανία όσον αφορά την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και των οικονομικών. Το Πεκίνο τάχθηκε υπέρ της εμβάθυνσης της οικονομικής συνεργασίας με το Λονδίνο, καθώς και του στενότερου συντονισμού στα μεγάλα διεθνή χρηματο-οικονομικά ζητήματα με στόχο την «υγιή ανάπτυξη». Στο ίδιο πλαίσιο η Βρετανία δεσμεύτηκε να προσφέρει προνομιακούς όρους για τις κινεζικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και να συμβάλει για την απαλοιφή του προστατευτισμού εναντίον της Κίνας. Βρετανία και Κίνα υπέγραψαν επίσης ένα μνημόνιο κατανόησης, όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ