Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Πολύωρη συνάντηση είχαν τη Δευτέρα τα δύο μεγαλύτερα αστικά κόμματα της Γερμανίας οι χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες, στο πλαίσιο των επαφών τους για το σχηματισμό κυβέρνησης διαχείρισης μετά τις εκλογές στις 22 Σεπτέμβρη. Οπως ανακοινώθηκε η τρίτη κατά σειρά συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη. Η συζήτηση έχει ως κύριους άξονες την οικονομική πολιτική και το μείγμα που θα ακολουθηθεί ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κάτι που είναι κοινή στρατηγική. Ταυτόχρονα, οι σοσιαλδημοκράτες θέτουν ζήτημα καθορισμού βασικού μισθού, κάτι που δεν υπάρχει στη Γερμανία αλλά συμβάσεις ανά κλάδο. Το ζήτημα αυτό που εμφανίζεται ως διαφωνία εντάσσεται στην προσπάθεια οι καπιταλιστές να σταθεροποιήσουν την κερδοφορία τους και βέβαια υπάρχουν μερίδες του κεφαλαίου που με κοινό στόχο αυτήν την επιδίωξη, επιλέγουν διαφορετικές τακτικές. Σε ό,τι αφορά το παζάρι για τους υπουργικούς θώκους στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα σοσιαλδημοκράτη Γκεργκ Ασμουσεν (τώρα στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) στη θέση του Β. Σόιμπλε για το υπουργείο Οικονομικών.

Χτες, επίσης, το βράδυ η Α. Μέρκελ έκανε και δεύτερη συνάντηση με το τέταρτο κόμμα, τους Πράσινους με 8,4%. Θυμίζουμε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες/χριστιανοκοινωνιστές είχαν 41,5% αλλά τους λείπουν 5 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πιο πιθανό τον «μεγάλο συνασπισμό» χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών (με 25,7%).

Χθες πάντως εντύπωση προκάλεσε δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ» που αποκάλυψε ότι οι Χριστιανοδημοκράτες δέχθηκαν την περασμένη βδομάδα μεγάλη δωρεά (690.000 ευρώ) από μεγαλομετόχους της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, χορηγία που όλως τυχαίως, έγινε λίγες μέρες προτού η Γερμανία μπλοκάρει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την εισαγωγή αυστηρότερων κανονισμών για τις εκπομπές ρύπων από τα αυτοκίνητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ