Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να ανακληθεί άμεσα η διαθεσιμότητα του Κ. Κάππα

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη δίωξη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κ. Κάππα, που με απόφαση του υπουργού Παιδείας παύθηκε από τα καθήκοντά του, μετά από μια εντελώς άδικη καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Λάρισας.

Θυμίζουμε ότι ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός βρέθηκε στα δικαστήρια ως κατηγορούμενος γιατί διατύπωσε την επιστημονική του άποψη σε εισήγηση για πλήρωση θέσης επιστημονικού συνεργάτη για διδασκαλία με σύμβαση ορισμένου χρόνου σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80. Ενώ πρωτοδίκως αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο, καταδικάσθηκε μετά από εισαγγελική έφεση. Μετά από αυτά ο υπουργός Παιδείας έπαυσε τον Κ. Κάππα από τα καθήκοντά του στο πανεπιστήμιο μέχρι να υπάρξει αθωωτική απόφαση ανώτερου δικαστηρίου.

Με ομόφωνη απόφασή της η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ ζητά την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Παιδείας και με επιστολή της στον υπουργό σημειώνει: «Η σπουδή που επιδείξατε με την ανακοίνωση της απόφασή σας να θέσετε τον κ. Κάππα εκτός καθηκόντων, προκαλεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και δημιουργεί την πεποίθηση ότι το υπουργείο συμβάλλει στην ποινικοποίηση της ακαδημαϊκής κρίσης και άποψης, στην περιστολή της ίδιας της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αξιότιμε κ. Υπουργέ, επειδή είναι προφανές ότι δε μπορεί να αποδεχθούμε την ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης καθηγητή Πανεπιστημίου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τίθεται στην κρίση δικαστηρίων, επειδή με την απόφασή σας προκαλείτε την ακαδημαϊκή ηθική αλλά και καταδικάζετε σε οικονομική εξόντωση τον συνάδελφο... Ζητούμε: Να ακυρώσετε την προαναφερόμενη απόφασή σας για τον καθηγητή κ. Κ. Κάππα. Να μεριμνήσετε από κοινού με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην επιτρέπεται η ποινικοποίηση της επιστημονικής κρίσης καθηγητού Πανεπιστημίου. Να ορίσετε επειγόντως συνάντηση με την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ».

Ανάλογη επιστολή έστειλε η ΠΟΣΔΕΠ και στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Την ανάκληση της υπουργικής απόφασης ζητά με ανακοίνωσή της και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, που μεταξύ άλλων σημειώνει κιόλας ότι: «Ο Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής - Ακτινοφυσικής κ. Κ. Κάππας που με το επιστημονικό του έργο τιμά την ελληνική επιστήμη, βραβεύτηκε πρόσφατα από την Διεθνή Ενωση Ιατρικής Φυσικής (International Organization of Medical Physics - IOMP) ως μία από τις "50 προσωπικότητες διεθνώς που με το ήθος και το επιστημονικό τους έργο σφράγισαν την εξέλιξη της θεραπευτικής και διαγνωστικής χρήσης των ακτινοβολιών τον 20ό αιώνα"». Η ΔΗΠΑΚ παράλληλα επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη πράξη του υπουργείου αφορά «τη γενική στοχοποίηση/εκφοβισμό των μελών ΔΕΠ, αφού οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάσθηκε ο συνάδελφος θα μπορούσαν να αφορούν πρακτικά τον οποιονδήποτε έχει συμμετάσχει σε εισηγητική επιτροπή πλήρωσης θέσεων ΔΕΠ ή άλλου προσωπικού».

Για το ίδιο θέμα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών με ομόφωνο ψήφισμά της εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Κ. Κάππα και καταδικάζει «την υπαγωγή της επιστημονικής γνώμης, που κατά το Σύνταγμα οφείλει να είναι ελεύθερη, σε κατασταλτικό έλεγχο. Η ελεύθερη επιστημονική γνώμη και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών αποτελούν θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων», σημειώνει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαμαρτυρία για τη δίωξη του Κ. Κάππα(2013-11-28 00:00:00.0)
«Παύουν» πανεπιστημιακό επειδή έκανε το καθήκον του!(2013-10-10 00:00:00.0)
Συγχαρητήρια από την υπουργό(2011-07-19 00:00:00.0)
Ενοχλημένο από τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών(2002-06-13 00:00:00.0)
Απεργούν στις 5 και 6 Μάρτη οι Πανεπιστημιακοί(2001-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ