Το υπουργείο Παιδείας και οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών συνεχίζουν το «διάλογο» για το νόμο - πλαίσιο έκτρωμα
Βήμα ακόμα μεγαλύτερης «συναίνεσης», για το νόμο - πλαίσιο που προωθείται, φαίνεται πως έγινε, χτες, στη συνάντηση που είχε η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, με τις ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ, της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της Ενωσης Ελλήνων Ερευνητών (ΕΕΕ). «Δείγμα ουσιαστικού και σοβαρού διαλόγου έδωσαν σήμερα οι καθηγητές μας από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ», δήλωσε, μετά τη συνάντηση, η υπουργός Παιδείας. Πρόσθεσε, δε, ότι «με συγκεκριμένες προτάσεις, τεκμηριωμένες αντιρρήσεις, με θέσεις για μια σειρά ζητημάτων, θεωρώ ότι βάζουν τη βάση για μία πολύ ουσιαστική συζήτηση (...) θεωρώ υποχρέωσή μου να ανταποκριθώ επί της ουσίας σε αυτά τα θέματα που ετέθησαν, στο βαθμό, βεβαίως, που δεν επηρεάζεται η γενική φιλοσοφία και πολιτική του νομοσχεδίου».
Οι ηγεσίες των δύο ομοσπονδιών και της ΕΕΕ φάνηκαν αντάξιοι των προσδοκιών της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ασφυκτικά χρονικά όρια για την ψήφιση του νόμου. Στις αντιρρήσεις τους, όπως τις περιγράφουν σε ανακοίνωση μετά τη συνάντηση, δε θίγουν την ουσία του νομοσχεδίου. Στέκονται στο ζήτημα της διοίκησης (η διοίκηση να ασκείται απ' τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο να έχει ελεγκτικό ρόλο), χωρίς όμως να το συνδέουν με την πλήρη μετατροπή του Πανεπιστημίου σε επιχείρηση. Θέτουν, επίσης, ζήτημα διατήρησης του τμήματος ως βασικής ακαδημαϊκής μονάδας, ενώ ζητούν «τα σύντομα προγράμματα σπουδών να αφορούν αποκλειστικά τη Σχολή Διά Βίου Μάθησης», αποδεχόμενοι δηλαδή τόσο τα σύντομα προγράμματα όσο και τα υπόλοιπα προγράμματα κατάρτισης εντός των ΑΕΙ. Με λίγα λόγια, δέχονται τα πτυχία πολλών ταχυτήτων μέσα στο Πανεπιστήμιο. Τέλος, οι ηγεσίες της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ έχουν αρχίσει, ήδη, το «παζάρι» για τις μεταβατικές διατάξεις για να φανεί ως διαπραγματευτικό χαρτί ...νίκης της διαπραγμάτευσης.
Στο μεταξύ, χτες, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) εξέδωσε ανακοίνωση συμφωνίας με το σχέδιο του νόμου - πλαισίου. Το όργανο του κοινωνικού εταιρισμού θεωρεί πως «το προτεινόμενο προσχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και εξυπηρετεί σε σημαντικό βαθμό τους στόχους του υπουργείου Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, που αποτελούν και τα βασικά ζητούμενα της ελληνικής κοινωνίας»! Κατά τα άλλα, έθεσε μια σειρά ενστάσεις για τη διοίκηση κ.ά.